BKV-s végkielégítések: Antal Attila hallgat

Antal Attila egyelőre nem kommentálja a BKV-botrányokat. Annak ellenére sem, hogy a közlekedési vállalatnál elkészült vizsgálati anyag szerint a cégtől távozó vezetőknek kifizetett, felháborodást keltő és vitatható végkielégítések oroszlánrésze az ő vezérigazgatói időszakához köthető. Érdeklődésünkre a jelenleg a Vértes Volán első embereként dolgozó egykori BKV-vezérigazgató titkársága útján mindössze annyit üzent: amíg a vizsgálatok le nem zárulnak, nem nyilatkozik.

A BKV felügyelőbizottsága által is megtárgyalt belső vizsgálati anyag szerint 2007-ben több mint 900 millió forint értékű kifizetés történt. Ebből 300 millió forintnál is több vitathatóan. 2008. augusztus végéig, amíg Antal, majd megbízott vezérigazgatóként Balogh Zsolt irányította a BKV-t, csaknem félmilliárd értékben fizettek végkielégítéseket a cégtől távozóknak, utóbbiból 200 millió volt szerződés szerinti kifizetés, a többit más jogcímen utalták ki.

A 2003-ig visszamenőleg vizsgált száz szerződés közül minden második előnytelen volt a cégnek, 46 ügyében jelenleg is nyomoznak.

A szerződés alapján járó tételeken felül az összesen a félmilliárd forintot is meghaladó kifizetésekre többféle módon találtak alapot. A legtöbbször, 25 volt vezető esetében, az illető munkavállalót röviddel azelőtt - volt, hogy csupán egy nappal korábban - bocsátották el, hogy elérte volna a nyugdíjkorhatárt, így végkielégítést kaphatott, ami nyugdíjasként már nem járt volna.

Két esetben 365 nap felmondási időt engedett a BKV, azért csak ennyit, mert a munka törvénykönyve maximum enynyit enged. Voltak, akiknek határozatlan időre szólt a munkaszerződésük, azt mégis határozott idejűnek tekintették, ami a munkavállalónak jóval előnyösebb, a BKV-nak viszont kevésbé volt az.

Antal 2006 decemberében váltotta a BKV élén Aba Botondot, kinevezéséről az ellenzék többségének jóváhagyásával döntött a Fővárosi Közgyűlés. Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes korábban azt mondta, szakmai körökből hívták fel a figyelmét Antalra, ez alapján javasolta a kinevezését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.