Egyetemen nincs helye kampánynak

Elutasította tegnapi ülésén a Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnöksége a parlamenti pártok ifjúsági szervezeteinek azon kérését, hogy engedjék vissza a politikát az egyetemekre. A szervezetek önálló rendezvényeket és akciókat szerettek volna tartani az intézmények falain belül.

Szabó Gábor, az MRK elnöke leszögezte: a felsőoktatási intézmények feladata az oktatás. Úgy fogalmazott: nem szeretnék, hogy az egyetemek és a főiskolák a politikai csatározások színterévé váljanak, hogy ott kopogtatócédulákat vagy aláírásokat gyűjtsenek, politikai plakátokat ragasszanak ki, és nem kívánnak teret adni a szélsőséges politikai nézeteknek. Mint mondta: a fiataloknak számos lehetőségük van a politizálásra a felsőoktatási intézmények falain kívül is. A Szegedi Tudományegyetem rektora ugyanakkor megjegyezte: a hallgatók vagy a tanszékek továbbra is szervezhetnek az oktatáshoz, a szakmához kötődő közéleti vitákat, rendezvényeket az érintett hallgatói körök számára.

Mészáros Tamás, a közéleti és szakmai vitafórumok rendezésében leginkább jeleskedő Budapesti Corvinus Egyetem rektora sem ért egyet az ifjúsági politikai szervezetek aktív egyetemi tevékenységére irányuló kezdeményezéssel. Mint mondta: az egyetem nem arra való, hogy ott pártpolitikai szervezetek taggyűléseket tartsanak és kampányoljanak - ezt a hallgatók is ellenzik. A hallgatói szervezeteknek ugyanakkor továbbra is joguk van politikusokat hívni, és kulturált politikai, szakmai vitákat rendezni - mondja a rektor. Mészáros Tamás úgy fogalmazott: a cél az, hogy a hallgatók szervezzék a maguk politikai, közéleti tevékenységét, s ne a pártpolitika a hallgatókat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.