Balra korrigálnak a szocialisták

Jóval több, mint ezer módosító indítvány érkezett a jövő évi költségvetéshez, nagyon sok a Fidesztől, az elfogadás visszafogott esélyével, de nem kevés a szocialistáktól is, sokkal jobb kilátásokkal.

Háromféle módosítóindítvány-sort adtak be a költségvetéshez a szocialisták - nyilatkozta lapunknak Szabó Lajos, a párt költségvetési munkacsoportjának vezetője. Az első csoportba tartoznak azok az "elvarratlan szálak", amelyeket nem sikerült rendezni a büdzsé benyújtása előtt, de nem lehetett eldolgozatlanul hagyni őket. Ilyen például a gyermekétkeztetés ügye. Itt a kormány visszavonta a rendszer átalakítására vonatkozó elképzelését. Nem csökken a támogatás.

Rendezni kellett az Út a munkához program keretében a szociális ellátottak kérdését is, mert kiderült, több forrásra van szükség a meglehetősen nagy lendülettel beindult programhoz. Több pénz jut (csaknem 900 millió) a sokáig elvonással fenyegetett művészeti oktatásra, többet kap a két tannyelvű és a roma oktatás is. "Ezek egyike sem módosítja a büdzsé egészének hiányát" - hangsúlyozta Szabó Lajos.

A második módosító csoportba tartoznak azok a változtatások, amelyeket a kormány által kötött megállapodások miatt kell átvezetni a büdzsén, így az egészségügynek, a fogyatékkal élőket támogató szervezeteknek nyújtandó többlet, vagy az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanáccsal és az Országos Érdekegyeztető Tanáccsal kötött megállapodás, amelyet az MSZP hagyományosan tudomásul vesz.

A még megoldandó problémáké a harmadik csoport - ilyen a távhő és a megújuló energiák áfájának szuperkedvezményes kulcsba rendelése - és a Költségvetési Tanács által megfogalmazott javaslatok. "Utóbbira most először van lehetőség. A szocialisták pozitívan fogadták, hogy a költségvetés lényegét érintő módosítóikat a tanács nem kifogásolta" - fogalmazott Szabó Lajos, hozzátéve: minden javaslatot megvitatnak, így a plafontörvénynyel és a cégek technikai jellegű elszámoltatásával (konszolidáció) kapcsolatos érveket is. "Ha ezek megvannak, akkor a főszámokat lezárhatjuk és megnyithatjuk a fejezeteken belüli átcsoportosítások vitáját" - nyilatkozta a képviselő.

A Költségvetési Tanács (KT) számos kritikát fogalmazott meg a büdzsével, illetve a benyújtott módosításokkal kapcsolatban. A Fidesz és a KDNP adta be a legtöbb egyéni módosító indítványt, több mint ezret. A KT kifogásai szerint ezek többsége nem ügyel a költségvetési egyenlegre, sőt növeli a hiányt. Kritizálta a tanács azt a szocialisták által benyújtott módosító indítványt is, amely közel negyvenmilliárd forinttal többet adna az egészségügyi szektornak, mondván ez kockáztatja a büdzsé céljait.

Eltörölnék a korhatár alatti nyugdíj mellett végzett munka keresetkorlátját - mondta Kökény Mihály (MSZP) a T. Házban a társadalombiztosítási nyugellátási törvény módosításának expozéjában, jelentette az MTI. Az intézkedést indokolja az is, hogy elkerüljék bizonyos munkakörökben a munkaerőhiány kialakulását és a bevételkiesést a költségvetésből.

Szocialista képviselők a költségvetés parlamenti vitáján
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.