A belvárost már elfoglalta az ünnepre a Jobbik

A belvárostól távol, a XXII. kerületben rendezik meg október 23-án a Fidesz nagygyűlését, amelyen Orbán Viktor beszél. A többi parlamenti párt is más helyszínt választott, a veszélyzónát a Jobbiknak "adták át".

A Blaha Lujza téren

"Találkozzunk az 1956-os forradalomra emlékező nagygyűlésen! Beszédet mond Orbán Viktor, a Fidesz elnöke" - ez az elmúlt évek során már megszokott felhívás olvasható a Fidesz honlapján. A folytatás viszont meglepőbb: ezúttal a Fidesz megemlékezésének helyszíne nem az Astoria, nem a budai Vár, hanem a XXII. kerületi Nagytétényi út lesz. Vagyis a Fidesz 23-án kivonul a belvárosból, elhagyja azt a veszélyzónát, ahol az ünnepek szinte menetrendszerűen atrocitásokkal, utcai rendbontással végződtek. A Nagytétényi úti Fidesz-rendezvényt délelőtt 11 órára hirdették meg.

"Nem a Jobbik elől menekül a Fidesz. Az viszont természetes, hogy azt szeretnénk, hogy ha bármilyen rendbontás lenne is az ünnepen, az egyetlen ponton se érintkezhessen a Fidesz-megemlékezéssel" - mondta munkatársunknak a párt egyik politikusa. Egy másik fideszes képviselő azzal magyarázta a nagytétényi helyszínválasztást, hogy "ezzel Orbán Viktor régi meghívásnak tesz eleget".

A Fideszhez sok szállal kapcsolódó Civil Összefogás Fórum (CÖF) október 23-án a Hősök terén tart "nagyszabású" ünnepséget. A mottó: "Az '56-os forradalom a miénk, civileké!" A nagygyűlést délután 3 órára hirdették meg. Pontosan ekkor lesz a Jobbik nagygyűlése is a Deák téren. Fritz Tamás politológus - az egyik CÖF-szervező - lapunknak nyilatkozva véletlennek nevezte az egybeesést, de mint fogalmazott, "lehet ez akár szerencsés véletlen is".

- A megemlékezésünkön nem szeretnénk semmilyen rendbontást. De mi nem zárunk ki senkit az ünneplésből. Akár jobbikos valaki, akár munkáspárti, a Hősök terére eljöhet, feltéve ha magánemberként jön és a törvényeknek megfelelően viselkedik - mondta Fritz Tamás.

A CÖF június 14-én tartott megmozdulásán, a Hősök terén - akkor, amikor előre hozott választásokat követeltek - árpádsávos zászlókat is lehetett látni. Miután a rendezvény hivatalosan véget ért, jobbikosok vonultak végig (néhol a forgalmat is akadályozva) az Andrássy úton a Kossuth térre. Voltak közöttük Nemzeti Motorosok is.

Úgy tűnik, hogy október 23-án a Jobbikon kívül nem lesz olyan párt, amely belvárosi színhelyre szervezne tömegrendezvényt. A szocialisták az ünnep előestéjén Nagy Imre szobrát koszorúzzák meg Kaposváron, 23-án pedig az állami ünnepségeken vesznek részt. Az MDF a forradalom és szabadságharc áldozatai előtt tiszteleg a 301-es parcellánál. Szintén a 301-es parcellánál emlékezik az SZDSZ kora délután, Retkes Attila elnök mond beszédet. Semjén Zsolt KDNP-elnök Fűzéren emlékezik '56-ra.

Elkezdődtek a megemlékezések

Már kedden számos programot tartottak a fővárosban az 1956-os forradalom 53.  és a Magyar Köztársaság kikiáltásának 20. évfordulója alkalmából. Tegnaptól október 23-án 19 óráig látogatható a Blaha Lujza téren, a Nyugati téren, a Corvin köznél és a Moszkva téren 1956 és 1989 eseményeit megörökítő archív fotókból válogatott szabadtéri fotókiállítás és filmvetítés.

gyanezeken a helyeken az ötvenes évekbeli járművek és korhű ruházatba öltöztetett "élőszobor-színház" idézi fel a történelmi évfordulókat. A fényképeken a korabeli események szereplői, a forradalmárok arca, a forradalom meghatározó pillanatai láthatók, míg a mozisátrakban minden este 19 óráig korabeli archív felvételekből készült dokumentumfilmeket vetítenek a szervezők - olvasható a közleményben.

A filmvetítés alatt a külső helyszíneken 1956 slágerei, illetve a forradalom hangulatát meghatározó klasszikus zeneművek hallhatók. Tegnap az Európai Parlament strasbourgi székházában is megemlékeztek az 1956-os forradalom évfordulójáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.