Választások rendje elleni bűntett

Az MTV munkatársai hétfőn átadták a VIII. kerület jegyzőjének az összes ajánlószelvényt, amelyet a Szólás szabadsága című műsor munkatársa korábban darabonként ezer forintért vásárolt, bizonyítandó, hogy pénzért bárki szerezhet kopogtatócédulát.

A Józsefvárosban Csécsei Béla lemondása miatt novemberben polgármester-választást tartanak. Az ajánlószelvények már beszerezhetők a feketepiacon. A Szólás szabadsága rejtett kamerás felvételén az eladó azt állította, hogy nagy a kereslet, ezért most már a kopogtatócédulákért dupla árat kell majd fizetni.

Tafferner Éva, a BRFK szóvivője lapunknak azt mondta: az ügyben a rendőrség a választás rendje elleni bűncselekmény gyanújával indít nyomozást. Idetartozik, hogy a VIII. kerületi kapitányságon rongálás miatt nyomoznak, miután ismeretlenek több postaládát is feltörtek - vélhetően a kipostázott ajánlószelvényekért.

A Political Capital szerint a rejtett kamerás felvétel bizonyíték arra, hogy a rendszer súlyos viszszaélésekre, bűncselekményekre ad módot, ezért kaució bevezetését szorgalmazzák. A PC közleménye szerint nem egyedi esettel állunk szemben, a 2010-es országgyűlési választásra is hatalmas kockázatot jelent "a jelöltállítás érvényben lévő, elavult és számtalan visszaélésre lehetőséget adó szabályozása".

Úgy fogalmaztak: "Magyarországon létezik és működik egy ajánlószelvény-maffia, amely begyűjti az ajánlószelvényeket és azokat vagy pénzért árulja a pártoknak, vagy egyes pártok lejáratására használja fel". Hozzáteszik: amíg e rendszert fel nem számolják, egyetlen választás sem tekinthető tisztának.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.