Lakógyűlés a neten, a Horánszky 1. blogolt

Egy VIII. kerületi társasház, a Horánszky utca 1. blogot hozott létre (www.palotanegyed.hu/h1) lakógyűlés helyett. Az apropó egy megnyert pályázat, a cél pedig a közösségteremtés.

A Horánszky utca 1. a Józsefváros legpatinásabb, a belvároshoz legközelebb eső területén, a Palotanegyedben található, egyike a kiegyezést követő évtizedekben, a császári Magyarország idején épült rengeteg kis lakópalotának, amelyek napjainkban az Európa Belvárosa nevű uniós pályázat keretében újulnak meg.

A belső udvar rekonstrukcióját célzó pályázat a Rév 8 Zrt. szokásos évi két kiírásának egyike volt. (Ez a cég a VIII. kerület városfejlesztési tevékenységében vesz részt, nevük a Corvin-Szigony projekt, vagy a Magdolna-negyed rehabilitációja kapcsán is ismerős lehet.)

A pályázaton a Horánszky utca 1. kétmillió forintot nyert, mely összeget a közel 150 négyzetméteres belső udvar élettel való megtöltésére fordítanak. Pázsitos, virágokkal tarkított belső udvart szeretnének, petangpályává alakítható homokozót, gyermekjátékokat, pihenősarkot, asztalokat, padokat, növényekkel befuttatott falfelületeket.

A pályázati lehetőségre a házban lakó három fiatalember, Ardai Péter kommunikációs szakember, Bitter Brunó szociológus és Bulcsú Tamás építész figyelt fel. Mivel "győzelmüket" követően voltak, akik nem tartották eléggé átláthatónak a pályázati folyamatot, úgy határoztak, blogot hoznak létre, hogy a ház minden lakója számára követhetően dokumentálhassák a belső udvar rekonstrukcióját illető történéseket.

Az oldalon közzéteszik a nyertes pályázat dokumentációját, beszámolnak arról, mire fordítják a kétmillió forintot, fotókat és videókat jelentetnek meg a történésekről, illetve a pályázati célként megjelölt, úgynevezett közösségépítésnek is teret adnak. Lehetőséget biztosítanak a lakóknak a gondolatcserére, és foglalkoznak a ház múltjával is, hiszen patinás épületről van szó. Van mire támaszkodniuk, hiszen a társasház 1999-ben az Év Lakóközössége díjat is elnyerte.

A három lakó három internetes felületre vonatkoztatva fogalmazta céljait: mindenekelőtt a házzal kívánnak foglalkozni. A kerületre való kitekintés érdekében a Palotanegyed rehabilitációjával kapcsolatos híreket visznek fel az oldalra; nem hagyják figyelmen kívül az egyéb városfejlesztési pályázatok felbukkanását sem.

Ardai Péter egyfajta kecsegtető utópiaként fogalmazta meg, milyen nagy- és újszerű lenne, ha a blogon házfelújítások, illetve az azok megvalósulását elősegítő pályázatok kapcsán "beszélhetnének egymással" a Palotanegyed lakói - az egyéb társasházak újonnan alakult blogjaival kialakítható kapcsolat lehetőségéről, illetve hasonló jellegű offline találkozókról nem is szólva.

Élettel töltenék meg a Palotanegyedben lévő ház belső udvarát
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.