Százezer kémény életveszélyes állapotban

Az országban lévő 4,6 millió kémény tizede javításra szorul, becslések szerint közülük százezer életveszélyes. Mégis, a kéményfelújításra felhasználható, állami pályázatokon szétosztható pénz még egyik évben sem fogyott el.

Ha valaki riasztás idején felmegy egy belvárosi bérház tetejére, nem sokáig kell győzködni a fővárosi kémények sanyarú állapotáról. A hatalmas széllökések ostromolta düledező építmények látványa többet mond bármilyen adatsornál. Holott azok is elég beszédesek. A kéményeket is gyártó Leier cégcsoport felmérése szerint minden tizedik kémény javításra szorulna az országban. Az életveszélyes kémények száma elérheti a százezret. Nincsenek jobb állapotban a fővárosi füst- és égéstermék-elvezetők sem. Az egymillió budapesti kéményből 43-44 ezer életveszélyes. A helyzet romlik, hiszen tavaly még csak 23 ezerről állapították meg ugyanezt. Tizenhétezer esetben az adott épületet ki kellett kapcsolni a gázszolgáltatásból - mondta Kocsis Attila, a Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestületének és Egyesületének elnöke a szervezetek keddi, egy Kertész utcai háztetőn tartott tájékoztatóján.

Budapesten jelenleg 120 ezer embert fenyeget szén-monoxid-mérgezés, ami évente átlagosan húsz ember haláláért felelős. A tragédiák megelőzhetők lennének, ha a kéményeket évente ellenőriztetnék a lakástulajdonosok. Csakhogy sokan be sem engedik házukba a kéményseprőket. A fűtés és a kémény azonban veszélyes üzem - figyelmeztet Kocsis Attila. - A régi technikával épített, elaggott kémények okozta veszély mellett új veszélyforrások is jelentkeztek. Az új építésű, modern nyílászárókkal ellátott épületekben például előfordulhat, hogy a kandalló nem kap elég levegő-utánpótlást, így a helyiségben lévő oxigént használja fel az égéshez. Hasonló helyzet alakulhat ki akkor, amikor a dráguló gázfűtést cserépkályhával váltják ki a tulajdonosok. Az oxigénszegény légtér kialakulásának megelőzésére "szellőző"-kémény beépítését javasolják a szakemberek.

Az új épületekben már kötelező a tartalék kémény. A korábbi rendelkezések megengedték, hogy a tartalék fűtési rendszert "hősugárzók bevetésével" pipálják ki a beruházók. A gázkrízis azonban arra késztette a szabályalkotókat, hogy valódi alternatívát jelentő fűtési mód alkalmazását tegyék lehetővé az épületekben. Ehhez tartalék kéményeket kell építeni, amelyekre szilárd tüzelésű kandallók, kazánok is ráköthetők. A szigorúbb előírások miatt egyre több háztartás cseréli le korszerű kazánra régi berendezését.

Ha valaki bizonytalan kéménye állapotát illetően, az idei fűtési szezontól szakemberektől kérhet tanácsot. A kéményseprők ipartesülete az idén kéményinformációs szolgálatot hívott életre. A kemenyproblema@leier.hu webcímen lehet kérdéseket feltenni.

Nagy felelősség hárul a közös képviselőkre. Közülük sokan még ma sem tekintik fontosnak a kémények ügyét, holott a felújításukra állami és helyi pályázatokat is hirdetnek, amelyek egy része kihasználatlan marad. Egy tízméteres új, korszerű, bélelt kémény 200 ezer forintba kerül, 33 évi garanciával. A felújítás csaknem ugyanennyit kóstál. A kiadás megtérül, hiszen egy kellően huzatos kéménnyel kevesebb fűtőanyag felhasználásával nagyobb meleget érhetünk el.

Gyorsan kapcsoltak

Gyorsan reagáltak az időjárás-változásra a távhőszolgáltatók. A hét második felére valamennyi távfűtéses lakásban melegek lesznek a radiátorok. Sok nagyvárosban viszont már hétfőn elkezdődött a fűtési szezon. Budapesten a panelházak tizedében tegnap megkezdődött a fűtési szezon, a FŐTÁV Zrt. ígérete szerint ma már mindenütt fűtenek.A jogszabályok értelmében a távhőszolgáltató cégeknek szeptember 15-től május 15-ig készen kell állniuk a fűtésre. A lakóközösségek azonban az időjárás függvényében bármikor kérhetik és bármikor le is állíthatják a fűtést. Ha e döntést a szolgáltatókra bízzák, általános szabályként a szolgáltatók akkor indítják be a fűtést, ha a napi középhőmérséklet előreláthatólag három egymást követő napon 12 Celsius-fok alatt van, vagy egy napra 10 Celsius-fok alá süllyed. (Sz. A. A.)

Sugár Gábor kéményseprő a sajtótájékoztatón
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.