Sötétítsék el az MTV-t egy évre!

20-30 milliárd forint rengeteg pénz. Ennyiért háborúztak legutóbb a kórházvezetők, még éhségsztrájkot is kilátásba helyezve, mert az összeg kiesése ellehetetlenítette volna az ellátórendszert.

Nagyjából ennyit nem akart a magyar lakosság összeadni 300 forintjával az egészségügyi ellátások igénybevételénél. Ez a pénz kétszer akkora, mint amennyit a kormány azzal akar megspórolni, hogy januártól egy családban csak egy tartósan munka nélküli személy kaphat támogatást, és kétszer akkora, mint amennyit kiemelt programjára, az Út a munkáhozra plusztámogatásként ad. A távhő áfájának radikális csökkentése miatt ekkora összeg esik ki a költségvetésből. És... Ennyibe kerül az adófizetőknek évente a közszolgálati televízió működtetése.

Megéri? Nem az a kérdés, hogy látható-e a királyin néhány jó műsor is. Persze, van olyan is. És van ismétlés ismétlés hátán, a kereskedelminél is kereskedelmibb bulvár, show, silányság. Ami viszont biztos nincs: a politikai szereplők részéről önmérséklet, a közszolgálatiság ethoszának kölcsönös védelme, a gyakorlatban is működő strukturális garanciák az autonómiára egyfelől, az ésszerű gazdálkodásra másfelől. Ez utóbbit jól szemlélteti az az abszurdum, hogy miközben a tévécsatorna hír- és elemzőműsorai folyamatosan beszámoltak a BKV körüli botrányokról, az MTV vezetése éppoly felháborító nagyvonalúsággal bánik a közpénzekkel, mint kollégáik a közlekedési vállalatnál. A technikák is ugyanazok: a csökkenő nézőszám és pénzügyi veszteségek ellenére jelentős prémiumok, titoktartási pénzek, irreális végkielégítések. A köztévé a nézők alig tíz százalékának nyújt szolgáltatást sokkal több emberrel és sokkal több pénzből, mint a nagyobb kereskedelmi csatornák.

És nem is az alacsony nézőszám a legnagyobb baj. Mint minden szocialista nagyvállalat, az MTV is arra példa, hogyan lehet egyszerre és egy időben kínosan szegénynek és igénytelennek lenni, ugyanakkor pazarlóan gazdálkodni. A Nap-kelte történetének egyik aspektusa pontosan ezt szemlélteti. A tévé vezetése úgy bont szerződést, hogy az első pillanattól tisztában van azzal, ezért majd kártérítést kell fizetnie (lásd még: pécsi vízmű). A várhatóan pár százmilliós kár következménye azonban nem a döntést meghozó személyt, hanem a tényleges tulajdonost (minket), az adófizetőt sújtja. Melyik magántulajdonos hagyná, hogy cégének vezetője anyagilag megkárosítsa? És a kártérítés megítélésénél mit lép a közpénzek felelős elköltését is vizsgáló ügyészség, az a szervezet, amelyik a BKV néhány milliós tanácsadói szerződéseinek ügyében most (helyesen) eljár?

Ez így nem éri meg. Mindegy, hogy a szocialista tyúk volt előbb, vagy a fideszes tojás. A közszolgálati tévé a véget nem érő állóháború terepe, ahol a frontvonal időnként kicsit jobbra, aztán kicsit balra tolódik. Erre nem érdemes költeni, a kísérlet nem vált be. Ezért nem az a megoldás, amit a szocialista képviselő javasol, hogy további 2-3 milliárd forinttal csökkenjen a köztévé büdzséje, mert akkor csak az folytatódna, hogy hazahívják a külföldi tudósítót, és betesznek még egy kis ismétlést, tovább csökkentve a minőséget. Úgy már végképp értelmetlen odaadni a fennmaradó húszmilliárdot is. A kísérleti televíziózás jegyében legyen inkább egy év adásszünet, és ha kiderül, hogy nem hiányzik senkinek, akkor inkább be kellene zárni az egészet.

Az MTV székháza. Mi folyik bent?
Magyar Televízió
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.