Végül a BKV-n és az üvegzsebcsomagon vérzett el a koalíció

A fővárost 1994 óta irányító MSZP-SZDSZ-koalíció hivatalosan is megszűnt. A szakítást kiváltó indok az volt, hogy a Fővárosi Közgyűlés hétfői ülésén a szabad demokraták megakadályozták több MSZP-s indítvány tárgyalását; így elhalasztották Horváth Csaba (MSZP) főpolgármester-helyettes üvegzsebprogramjának elfogadását, amely alapján a városháza cégeinek a honlapjukon kellett volna nyilvánosságra hozniuk 2003-ig visszamenőleg az ötmillió forint feletti szerződéseiket. Az SZDSZ tartózkodó voksai akadályozták meg, hogy vizsgálóbizottság alakuljon a fővárosi cégek szerződéskötési gyakorlatának átnézésére is.

Ezeknél is erősebb hatású válóok a BKV igazgatósági (it) és felügyelőbizottsági (fb) tagjainak sorsáról szóló indítvány. Horváth Csaba ugyanis azt javasolta, hogy az it- és fb-tagok mindegyikét testületileg hívják vissza. Végül hosszas jogértelmezési és politikai vita után az indítványt elnapolták. Az SZDSZ ennek ellenére az általa delegált négy it- és két fb-tagot (köztük az elnököket, Tóthfalusi Györgyöt és Székely Gábort) másokra cserélte.

Az SZDSZ összejátszott a Fidesszel, felrúgta az elmúlt húsz év fővárosi gyakorlatát - értékelte a helyzetet Steiner Pál MSZP-s frakcióvezető. Horváth szerint azzal, hogy az általa javasolt üvegzsebcsomagot megtorpedózták, "a bűnpártolás alkalmi koalíciója" jött létre.

Az SZDSZ tudomásul veszi, hogy az MSZP felbontja a fővárosi koalíciót, a szabad demokraták továbbra is vállalják a főváros irányításának felelősségét - mondta tegnapi, rendkívüli tájékoztatóján Demszky Gábor főpolgármester. A továbbiakban a fővárosi ügyekről ötpárti egyeztetéseket fognak tartani, az elsőt hétfőre hívta össze a főpolgármester. Demszky tegnap megbeszélést folytatott Tarlós Istvánnal. A Fidesz frakcióvezetője szerint nem valamiféle Fidesz-SZDSZ együttműködésről, "sunyi szövetségről" beszéltek, hanem arról, hogy a Fidesz segíteni fogja a főváros működőképességének fenntartását, "már amennyire az MSZP áldásos tevékenysége után ez lehetséges". Steiner Pál MSZP-frakcióvezető lapunknak jelezte, hogy a főváros átláthatóságát erősítő összes döntést kívülről is támogatni fogják.

A kisebbségi kormányzás nem idegen terep Demszkynek, aki első főpolgármesteri ciklusában erre kényszerült, akkor a Fidesz volt a legfőbb külső támogató. A 2006-os önkormányzati választásokon a most felbomlott MSZP-SZDSZ-koalíció csupán egyfős többséget szerzett a Fővárosi Közgyűlésben, de ez évtől ezt sem tudta biztosítani, előbb az előzetes letartóztatásba került Hunvald György erzsébetvárosi polgármester és korábbi fővárosi képviselő akadályoztatása, majd a két SZDSZ-esből és két MDF-esből álló "szakadár négyek" önálló politikai erőcsoporttá válása miatt.

A 66 tagú közgyűlésben 24 tagú az MSZP frakciója, a Fidesz-KDNP-nek harminc képviselője van, az SZDSZ-nek 9, az MDF-nek három. Utóbbiak közül kettőt kizárt a pártjuk, így ők függetlennek tekinthetők.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.