Tizenegy új díszpolgárt avatott Budapest

Szigorítják a fővárosi cégvezetők javadalmazásának rendjét 2010. január végétől. Az erről szóló javaslatot tegnap egyhangúlag fogadta el a Fővárosi Közgyűlés. A BKV-botrányok nyomán hozott változtatás lényege, hogy a vezető munkáját a jövőben az alapbéren keresztül honorálnák. Prémiumot csak objektív és mérhető feltételek alapján kaphatna a cégvezető, az alapbér egyszerű kiegészítéseként (ami eddig bevett gyakorlat volt a budapesti közműcégeknél) nem. A Fidesz a javaslatot túl puhának tartotta, de megszavazta. Nem kapott többséget az a szocialista javaslat, hogy három hónapra vizsgálóbizottságot hozzanak létre - MSZP-s elnökkel, fideszes társelnökkel, csak e két párt delegáltjaival -, átvizsgálandó a fővárosi cégek és intézmények szerződéskötési gyakorlatát. Steiner Pál MSZP-s frakcióvezető szerint az elutasítással létrejött az SZDSZ és a Fidesz "tartózkodási koalíciója". A legnagyobb ellenzéki párt szerint a szocialisták e trükkel csak szét akarják teríteni felelősségüket.

A fővárosi üvegzseb-csomagot, a városháza cégeinek átláthatóságát célzó javaslatot csak további politikai egyeztetés után, október végén tárgyalhatja a közgyűlés. Horváth Csaba (MSZP) főpolgármester-helyettes javaslata szerint a városháza tulajdonában lévő társaságoknál 2003-ig visszamenőleg, az Interneten kellene közzétenni az ötmillió forintot meghaladó értékű szerződéseket. Lakos Imre (SZDSZ) a javaslatot csak ötletelésnek nevezte, megtárgyalását végül szabaddemokrata javaslatra halasztották el, emiatt Horváth Csaba értetlenségének adott hangot.

Tizenegy újabb díszpolgárt avatott a közgyűlés; az elismerést Bálint György kertészmérnök (Bálint gazda), Esterházy Péter író, Ferge Zsuzsa szociológus, Finta József építész, Fischer Ádám karmester, Glatz Ferenc történész, Grosics Gyula labdarúgó, Gyurkó Henrik bábművész, Irk Ferenc igazgatósági tanácsadó, Méray Tibor író-újságíró és Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója veheti át. (S. G.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.