Székkel kínálták, de nem engedték be a boltba a vak fiút a kutyájával

Nem engedtek be egy vak fiút vakvezető kutyájával az egyik budapesti élelmiszerboltba. Szilárd nem az első, aki így járt. A fiú a bírósághoz fordult.

- Széket hoztak, hogy üljek le a bejáratnál, amikor a Matchba próbáltam Bencével, a vakvezető kutyámmal bejutni. Hiába mondtam, hogy nem fáradt vagyok, csupán látássérült. Venni akartam pár dolgot a hétvégére, ahogy azt tettem július óta rendszeresen, amióta ezen a környéken lakom - mondja Szigeti Szilárd, aki vakvezető kutyájával próbált bejutni a fővárosi élelmiszerboltba. - A biztonsági őrök elállták az utam és közölték, hogy nem mehetünk be. Hívtam az üzletvezetőt, akinek a háttérben vázolták, hogy nem vagyok képes felfogni, hogy nem lehet bemennem. Így a vezető is csak megerősítette a tiltást, majd felvilágosított, hogy azok hibáztak, akik engem eddig beengedtek ide vásárolni - mondja a fiú.

Szilárd nem először járt így, korábban egy kórház aulájában vitázott hosszasan az őrökkel, hogy engedjék be a rendelésre. Az intézmény igazgatója zárta rövidre az incidenst, mondván: félreértésről lehet szó. De a metró bejáratánál már nemegyszer visszafordították a mozgólépcsőtől, mondván, hogy Bencével nem mehet le.

- Folyamatosan érzékelem a diszkriminációt, megalázó, amikor a buszon beszólnak Bencére, vagy a sofőr, bár látja, hogy vak vagyok, nem mondja be a megállókat. Volt, hogy körbeutaztam egy járatot. Ez azonban tényleg a megalázás csúcsa, hogy nem vásárolhatok, mert nem engednek be a boltba - háborog Szilárd. Nem ő az első, aki így jár. Ez akkor derült ki, amikor ügyével az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult. Korábban is azt sérelmezte egy látássérült, hogy az egyik áruházba nem engedik be vásárolni a vakvezető kutyájával.

- A hatóság tárgyalást tartott az ügyben, a felek egyezséget kötöttek, amelyben az eljárás alá vont sajnálatát fejezte ki és bocsánatot kért. Ígéretet tett arra, hogy az áruházak vezetőinek és a biztonsági feladatokat ellátó cégeknek a figyelmét felhívja a látássérült, vakvezető kutyával közlekedő vásárlókkal való megfelelő bánásmódra - idézi az esetet dr. Kéri Ádám, az ügy gondnoka, aki sajnálja is az egyezséget, mert így nem születhetett precedensértékű ítélet. Szerinte törvénysértés történt, így Szilárd jó eséllyel nyerhet pert, ha bíróságra viszi az ügyet. A jogász ezt az álláspontját az állampolgári jogok országgyűlési biztosának állásfoglalásával indokolja. Ebben Szabó Máté olyan jogi szabályozás megalkotását sürgeti, amely lehetővé teszi, hogy a vakvezető kutyával közlekedők a kutyájukkal együtt mehessenek be az élelmiszerboltokba.

Az ombudsman is több olyan esetről értesült, amikor - az ÁNTSZ rendelkezéseire hivatkozva - cégek nem engedték meg, hogy vakvezető kutyájuk bekísérhesse gazdáját a boltjukba. Vizsgálata során a biztos tájékoztatást kért az országos tiszti főorvostól, valamint a szociális és munkaügyi minisztertől. A "jogőr" állásfoglalása szerint az országos tiszti főorvos elismerte, hogy a sajtóban megjelent egyik esetben a helyi ÁNTSZ képviselője tévesen tájékoztatta az üzlet vezetőségét a jogszabályokról. Ennek oka az lehetett, hogy akkoriban kizárólag a köztisztasággal és a települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenységekről szóló rendelet szabályozta a vakvezető kutyával közlekedő személyek belépését az élelmiszer-elárusító helyekre. A biztos szerint ez a jogszabály teljesen alkalmatlan volt a probléma rendezésére, intézkedést azonban nem kezdeményezett, mivel a rendeletet 2009. január 1-jén hatályon kívül helyezték.

A rendelet - míg érvényben volt - megengedte ugyan, hogy a vakvezető kutyákat bevigyék az élelmiszerüzletekbe, aki viszont megtette, azt a szabálysértésekről szóló kormányrendelet szerint pénzbírsággal lehetett sújtani. Az ombudsman vizsgálata közben a jogalkotó ezt az ellentmondást is feloldotta. Most már nem jár büntetés azért, ha a vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutyát szájkosár és póráz nélkül szállítják közlekedési eszközökön, és ha beviszik az élelmiszerboltba, közfürdő területére vagy játszótérre. A szociális és munkaügyi miniszter szerint ezzel rendeződött a probléma.

Szabó Máté szerint azonban bár megszűntek a tilalmak, továbbra sincs kifejezetten elrendelő vagy megengedő jogszabályi rendelkezés. Ennek hiányában az üzletek tulajdonosai, üzemeltetői szabadon dönthetnek, a vakvezető kutyákat akár minden ésszerű indok nélkül kitilthatják az üzleteikből. Mint tették azt Szilárd esetében is - kutyájával, Bencével ugyanis nem az volt a probléma, hogy van-e rajta szájkosár, vagy nincs, sokkal inkább az, hogy egyáltalán be akarták vinni.

A szociális tárca egyébként egyetértett az állásfoglalással. Az ezt rendező új szociális és munkaügyi rendelet várhatóan novemberre készül el.

Szigeti Szilárd tegnap a Fővárosi Bírósághoz fordult.

Szigeti Szilárd és Bence kutya
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.