Ha Orbán van, nincs árverezés

Ha a Fidesz kerül kormányra, nem engedi, hogy bárki lakását elárverezzék - mondta Orbán Viktor vasárnap este a TV2-nek nyilatkozva. - Középkori feudális úrnak képzeli magát, aki a kilakoltatásokat jogszabályi úton kívánja megállítani - értékelte mindezt az MSZP szóvivője.

- Orbán Viktor vasárnap esti televíziós programismertetése része a Fidesz előkampányának. Újszerű bejelentés nincs az elmondottak között, mégis, a választáshoz közeledve egyre nagyobb jelentősége van annak, mit gondol a várakozások szerinti új kormánypárt - értékelte lapunknak Mráz Ágoston Sámuel politikai elemző a Fidesz elnökének ígéreteit. Orbán a TV2 Napló című műsorának azt mondta: nem engedik, hogy az emberek feje fölül elárverezzék a lakást. Arról is beszélt, hogy ha ők alakítanak kormányt, abban sem MSZP-s, sem jobbikos nem lesz. A parlament létszámát 200 fő alá vinné, az önkormányzati képviselők számát megfelezné. 17-20 százalék közé állítanák be az adóterhelést.

Mráz Ágoston Sámuel szerint a most kilátásba helyezett intézkedéseket már nem lehet a körülmények megváltozására hivatkozva visszavonni. Különben könnyű dolga volna a várakozások szerinti új ellenzéknek, hiszen hazugsággal vádolhatná meg ellenfelét - véli a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója. A Fidesz ígéretei ennek megfelelően visszafogottak, vélhetően népszerűek, s csak a célt rögzítik, a célelérés mikéntjét nem (például a 200 fős parlamenthez szükséges választójogi reformról nem szólt a pártelnök).

A közjogi intézményeket és az adórendszert érintő változtatások a jelenlegi, igen sokszínű szavazótábor támogatására is számíthatnak. Míg az EP-kampányban a Fidesz a proteszt-hangulatra épített (ezt jelezte az Elég! jelszó), az országgyűlési, áttételesen kormányfőválasztáson azt is el kell mondania, mit tenne az országgal, mit jelent az "új irány". A most megfogalmazottak pedig erre alkalmasak, anélkül, hogy belső konfliktushoz vezetnének. Az ugyanakkor feltűnő, hogy nem került szóba az egykulcsos adó, amelyről a Fideszen belül eltérnek a vélemények.

Ha a Fidesz kormányra kerül, egyik első intézkedése az lesz, hogy a nehéz helyzetbe került családok kilakoltatásának, ingatlanuk elárverezésének folyamatát jogszabályi eszközökkel leállítja - erősítette meg a Fidesz elnöki stábjának vezetője a parlamentben. Arra a kérdésre, hogy ezzel vajon nem arra biztatják-e az embereket, hogy ne fizessék vissza a hiteleiket, Szijjártó Péter megismételte: tarthatatlan, hogy nehéz helyzetbe került családok feje fölül elárverezik az ingatlanokat. A Fidesz le fogja állítani ezt. - Középkori feudális úrnak képzeli magát az, aki a kilakoltatásokat jogszabályi úton kívánja megállítani - mondta a kormányszóvivő.

Szollár Domokos szerint nem a valóságban él az, aki azt sugallja, hogy Magyarországon nem kell visszafizetni a hiteleket. Egy felelős, európai kormánynak a XXI. századi piacgazdaságnak megfelelően kell segítenie a válság miatt bajba jutottaknak. Segíteni azzal, hogy szigorú és következetes munkával stabilizálja a magyar gazdaságot és a forintot, és azzal, hogy védőhálót sző a fizetési nehézségekkel küzdők köré. A lakosságnál lévő devizaalapú lakáshitelek állománya a márciusi 2758 milliárd forintról az év közepére 2500 milliárdra csökkent. Vagyis több mint 200 milliárd maradt a devizahitelesek zsebében a forint erősödése miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.