Bekamerázott települések - Kisléta hatmillióért csatlakozott

Egyre több város védi lakóit, értékeit kamerákkal. Ahol működik térfigyelő rendszer, kimutathatóan csökken a bűncselekmények száma. Új jelenség, hogy falvakat is bekameráznak a biztonság javítása érdekében.

Debrecen központját az ezredforduló óta 12 kamera pásztázza. Veszprém belvárosába hat éve telepítettek egy nyolc kamerából álló térfigyelő rendszert. Szeged centrumát évek óta nyolc, Kistelekét hat kamera óvja. Győr belső utcáit és tereit 26, a városba vezető utak csomópontjait 18 kamera kontrollálja. A városok irányítói és az illetékes rendőrkapitányságok szerint a kameráknak köszönhetően csökkent a bűncselekmények száma a megfigyelt területen. S ha mégis történik bűncselekmény, akkor a felvételek nagyban segítik a rendőrség munkáját.

Veszprémben a Cozma-gyilkosság nyomozói is használták a kamerák által felvett filmet. Mert bár a lokálnál, ahol megölték Marian Cozmát, a Veszprém kézilabdázóját, nem volt kamera, az oda vezető utcákon több is. Ezek képeit elemezve a nyomozók rekonstruálták a gyilkosság gyanúsítottjainak - bűncselekmény előtti és utáni - mozgását.

Horváth Csaba, Győr rendőrkapitánya elmondta: előfordult, hogy a kamerákon át a belvárost figyelő rendőr észrevette, amint éjszaka egy társaság rugdal egy földön fekvő férfit. Értesítette a mentőket, akik a sérültet ellátták, a helyszínre küldött járőr pedig - a kamerák monitorja előtt ülő kollégája irányításával - elfogta a menekülő verekedőket.

A térfigyelő rendszerek hasznossága aligha vitatható, felállításuk és működtetésük viszont tízmilliókba kerül. Az önkormányzatok a kiépítés költségét pályázati forrásból mérsékelni tudják, a működtetést viszont maguknak kell finanszírozniuk. Sok önkormányzat úgy minimalizálja az üzemelési kiadásokat, hogy a kamerák felvételét csak rögzítik. Vagyis csak akkor veszik elő az egyébként 14 napig megőrzött filmet, ha utóbb kiderül, hogy a pásztázott területen bűncselekmény történt. Veszprémben eddig pénz híján csak a rögzítéses módszert használták. A rendőrség évi 14 milliót kér a várostól a felvételek figyeléséért. Ma már jut erre pénzt, amiben szerepet játszott a Cosma-gyilkosság.

Egy-egy település gyakran a bűncselekmények elszaporodása, vagy egyetlen drámai bűntény hatására dönti el, hogy kiépít a rendszert. Ez utóbbi történt a Szabolcs megyei Kislétán, ahol a romák elleni sorozatgyilkosság gyanúsítottjai megölték B. Máriát, lányát pedig súlyosan megsebesítették. Pénzes Sándor polgármester elmondta: négy kamerát szerelnek fel, amelyekkel az egész községre rálátásuk lesz. A felszerelés hatmillióba kerül, egy részét pályázati forrásból teremtik elő.

Pécsett most épül ki a térfigyelő rendszer. A város jövőre Európa kulturális fővárosa lesz, tehát a közbiztonság javítása fontos szempont. A rendőrség 42 kamerát helyez ki a város bűncselekményektől leginkább sújtott pontjain, az önkormányzat 31 kamerával csatlakozik a rendszerhez. Utóbbiak azokat a tereket óvják, amelyek felújítására az idén 8,2 milliárdot költ a város. A rendszer működtetése egyébként 60-80 millió forintba kerül majd.

Bár a baranyai Bóly a bűncselekmények által legkevésbé sújtott kisvárosok egyike, a 3800 lelkes baranyai település ennek ellenére hamarosan valamennyi bevezető útját bekamerázza. Bóly azután is bűnmentes akar maradni, hogy a várost jövőre eléri az M6-os - mondja Hárs József polgármester. A Pécs melletti Bodán december óta hat kamera készít felvételeket. A 460 lelkes faluban korábban évente 4-6 bűncselekmény történt, idén még egy sem. Nem lehet véletlen, hogy a bodai példa alapján több környező település - így Bicsérd, Cserdi, Kacsóta és Zók - készül térfigyelő rendszer kiépítésére.

Korinek László, a Pécsi Tudományegyetem kriminológusa szerint a kamerák óvnak saját szorongásainktól is. Azt sugallják, hogy vigyáznak ránk, így javítják szubjektív biztonságérzetünket. Nyugati megfigyelés szerint, amikor kamerákkal óvunk egy városrészt, akkor a bűnözők csak továbbállnak, s ugyanazt másutt folytatják. A köztéri kamera csak egyetlen eleme a bűn elleni komplex küzdelemnek. (U. T.)

Térfigyelő
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.