A kórházak több pénzt kapnak az ígértnél

Addig-addig keresgélte hétfőn a parlament szakbizottsága a kórházaknak ígért öszszeg költségvetési forrását, hogy a tervezettnél is több pénzről készítették el a módosító javaslatot.

Hatmilliárddal több pénz jut az egészségügyi intézményeknek, mint amennyi eredetileg szerepel a kórházi érdekvédőkkel egy hete aláírt megállapodásban. A miértre a szakbizottság tagjai sem tudtak magyarázatot adni. Kökény Mihály, a testület szocialista elnöke a Népszabadságnak azt mondta: örömmel hallották az ülésen Szikszainé Bérczes Annától, a pénzügyi tárca főosztályvezetőjétől a hírt. E szerint a kormány föloldja az év közben zárolt összeg egy részét, s annak terhére kifizethető októberben 4,5 milliárd, majd decemberben további hatmilliárd forint még az idei költségvetési év terhére. A jövő évben pedig a korábban tervezett 32 helyett további 38 milliárd forint többlet kerül az egészségbiztosítási alapba. Az erről szóló módosító indítványt a bizottság - egy képviselő, Nagy Kálmán (KDNP) tartózkodása mellett - támogatta. Az erről szóló törvénytervezet-igazító javaslatot az egészségügyi bizottság azonnal be is nyújtotta az Országgyűlésnek. Az indítványt a kormány is támogatja.

A kórházaknak szánt többlet még az idén kifizetendő részét az évközi zárolás, valamint az úgynevezett központi bérintézkedések hatását ellensúlyozandó ötmilliárd forint biztosítja. A jövő évi 38 milliárdból 16-ot a Miniszterelnöki Hivatal bérpolitikai tartaléka fedez, további 22 milliárdot a "többlet"-járulékbevétel biztosítana.

A Magyar Kórházszövetség elnökségi tagját, Budaházy Emilt meglepte a "nagyvonalú" döntés. Hozzátette: nem érti, mi történt, de az összegnek megvan a helye.

- Örülök - így kommentálta Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke a hírt. Mint mondta: valószínűleg a döntéshozók is kiszámolták, hogy mi mire elegendő, és mégis találtak némi mozgásteret az idei költségvetésben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.