Nyugtatják a büdzsét

Számos egyéni módosító indítványt már beadott, és bizottsági javaslatként fog még beadni az MSZP a jövő évi költségvetéshez. A szocialisták több forrást kívánnak biztosítani többek között a fogyatékkal élőknek és a roma tanulóknak.

Ma déltől a parlamenti képviselők nem adhatnak be több egyéni módosító indítványt a költségvetéshez. Bizottsági módosítókkal azonban még faraghatják a büdzsét. A szocialista frakció már eddig is meglehetősen széles fronton "nyugtatta" a büdzsét, nem kevés sikerrel.

Szabó Lajos parlamenti képviselő, az MSZP költségvetési munkacsoportjának vezetője a Népszabadság megkeresésére elmondta: három témakörben adtak be egyéni módosítókat a frakció hétfői döntése értelmében.

Egyfelől a kormány megállapodott az egészségügy bőkezűbb finanszírozásában, amit a képviselőcsoport támogat. (Az egészségügyi intézmények idén 10,5, jövőre több mint negyvenmilliárd forint többletet kapnak.) A szocialista képviselők a megállapodás nyomán kidolgozzák és mielőbb benyújtják a szükséges módosító indítványokat.

Komoly feszültséget váltott ki a kormány terve, amellyel harmadára csökkentette volna az iskolai étkeztetés támogatására szánt összeget. Az egyeztetések után megállapodtak abban, hogy a normatívát viszszaemelik, sőt, az ingyenes étkeztetést kiterjesztik a hetedik osztályosokra is, így nemhogy csökken a támogatás, hanem szélesítik is az érintettek körét. Ez utóbbihoz kapcsolódik a segélyezési kérdés. A szocialista képviselő elmondása szerint itt is sikerült megnyugtató megoldást találni.

Készül már egy módosító indítvány, amely részben egyéni, részben bizottsági anyagként lesz benyújtva a parlamentnek. E szerint egy családban csak egy "rátos" (rendelkezésre állási támogatásban részesülő) és egy rendszeres szociális támogatásban részesülő személy lehet; de amennyiben több olyan érintett is van egy családban, aki elvesztette munkáját, úgy az az uniós programoknál rendelkezésre álló források keretén belül kap majd támogatást.

Szabó Lajos megerősítette értesülésünket, hogy az MSZP további témakörökben készül módosító indítványokat benyújtani. Így a tisztességtelen piaci magatartás, a kutatási és innovációs alap, a közgyógyellátás, a közoktatási normatíva (művészeti oktatás), a fogyatékossággal élők érdekvédelmét ellátó szervezetek támogatása, illetve a két tannyelvű oktatásra fordítható források növelése és a romaoktatási alap tekintetében.

Úgy tudjuk, hogy mindegyik esetben a szocialisták több forrást kívánnak biztosítani, a módosításokat még szövegezik. A két tannyelvű oktatás, a művészeti oktatás, illetve a fogyatékossággal élők szervezetei nagy valószínűséggel már "megmenekültek".

Továbbra is feszültséget jelent a közösségi közlekedés ügye. A MÁV-tól elvonandó 40 milliárdos összeg szükségességét a frakció soha nem vitatta, a mikéntek azonban kidolgozatlanok. A szocialisták egy 5-6 pontos intézkedési tervvázlatot kaptak. Ebben szó van ingatlaneladásról, vízfejcsökkentésről, a tarifa- és kedvezményrendszer lehetséges újragondolásáról. Az egyik utolsó pont - és állítólag a szocialisták is csak minden egyéb átalakítás után számolnak vele - a kapacitáscsökkentés, azaz szárnyvonalak bezárása. Az MSZP határozott álláspontja, hogy kapacitáscsökkentést csak abban az esetben lehet megvalósítani, ha az kapcsolódik például a Volán-járatok összehangolásával, vagyis ha az utasok nem maradnak ellátás nélkül.

Tegnap mindazonáltal jelzés érkezett arra, hogy a költségvetés nem válik kívánsághangversennyé: a távhő áfájának - lapunk tegnapi számában a szocialisták által is szkeptikusan kezelt - legalacsonyabb kulcshoz rendelése kapcsán Oszkó Péter pénzügyminiszter közölte, a kormány eltökélt e tekintetben, de ahhoz, hogy ezt meg lehessen valósítani, az eddiginél is nagyobb fegyelmet kell tanúsítani a költségvetési tárgyalások során.

Katona Tamás, a PM államtitkára
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.