Mi ellen tüntetnek a Fidesz polgármesterei?

Az egészségügyi gondokról, a gyermekétkeztetésről, a kistelepülések problémáiról és a fogyatékkal élők nehézségeiről fog szólni a jövő évi "veszélyes költségvetés" elleni önkormányzati tüntetés, amelyet fideszes önkormányzati vezetők hirdettek meg holnapra a Kossuth Lajos térre.

Pápa fideszes polgármestere, Kovács Zoltán tegnap azt mondta: kérik, hogy a demonstrációra - amelyhez csatlakozott a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a fogyatékosszervezetek is - településtáblával, valamint zászlóval érkezzenek a résztvevők.

A Kossuth téren Kósa Lajos debreceni polgármester, Bernáth László tetétleni polgármester beszél, és várhatóan a Munkástanácsok részéről is lesz felszólaló.

Lapunk kérdésére, hogy konkrétan mi ellen demonstrálnak a fideszes önkormányzatok szombaton, Kovács Zoltán közölte: összességében a 160 milliárd forintot jelentő önkormányzati megszorítás ellen. Aztán sorolta: a hátrányos helyzetű térségektől, településektől történő forráselvonás, az oktatás terén például a pedagógusszakvizsgák támogatásának megszüntetése ellen - s mivel ez foglalkoztatási feltétel, az önkormányzatokra marad a pótlási kötelezettség.

Az ellen is demonstrálnak, hogy elveszik az érettségi-szakmai vizsgák lebonyolításának a támogatását, ami 1,5 milliárdos mínuszt jelent. Emellett a Fidesz szerint az alapfokú művészeti oktatás támogatását is megvonná a 2010-es büdzsé. Nem értik, hogy miközben az oktatás terén a napi eszközökre nincs elég forrás, informatikára lesz negyvenmilliárd forint pályázati alapon. Az állami Központi Szolgáltatások Főigazgatósága pedig tizenkét milliárdot kap jövőre, bútor, telefon vagy valamilyen más fontos tárgy beszerzésére.

Nem fogadják el, hogy összevonnak négy-öt szociális normatívát - így 30 százalékkal kevesebb lesz a költségvetési finanszírozás.

Az egészségügyben szerintük az igazi csapás a kórházakat sújtja; 2009 második fél évében a 305 ágyas pápai kórház az emelés ellenére 60 millió forinttal kevesebb pénzt kap, mint tavaly. A pápai kórháznak nem volt adóssága 2007 januárjáig, azóta "összejött" 300 millió forint, mindezek ellen tiltakozunk - tette hozzá Kovács Zoltán, aki "civilben" Pápa polgármestere.

Arra, hogy a szocialisták számos ponton, például éppen az általuk kifogásoltak egy jelentős részében is kedvezően korrigálják a büdzsét, a fideszes politikus azt mondta: ezekről csak hallani lehet, de még egyetlen írásos módosító indítványt sem láttak.

Az egészségügyiekkel és a fogyatékosokkal történt megegyezést pedig Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke - a kormányt illetően - cinikusnak nevezte, mondván: ezek a szervezetek kiszolgáltatottak, azért egyeztek meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.