Közfürdőből magánstrand - a ceglédi uszoda trükkjei

Sportolók, diákok és az úszást kedvelő felnőttek lassan egy éve olyan intézményben róják a hosszokat Cegléden, amit a törvény szerint már be kellett volna zárni. Mégsem ez történt. Mi a trükk lényege?

Az uszodák, medencék korszerűsítéséről szóló, 1996-ban született kormányrendelet először 2002. december 31-ig tűzte ki a határidőt, amíg vízforgató berendezéssel kellett volna ellátni az ország összes, nem gyógyvizes hazai strandfürdőjét és uszodáját. Ezt az időpontot később 2005. május elsejére módosították, de a fürdők jó része a három év haladék ellenére sem végezte el a szükséges fejlesztéseket.

Több országgyűlési képviselő indítványára a határidőt újabb három évvel meghosszabbították, 2008 májusától azonban már nem volt türelmi idő: a vízforgatók nélküli strandokat, uszodákat az ÁNTSZ bírságolni kezdte. Így a legtöbb helyen vagy megoldották a helyzetet, vagy bezárták a létesítményt.

Szolnokon ez utóbbi történt: a nagy hírű Damjanich uszodát előbb egy debreceni ingatlanfejlesztő csoportnak akarták eladni, de, miután a válságra hivatkozva a társaság visszalépett, az önkormányzat a létesítmény elbontásáról határozott. Az uszoda helyét betemették, a törmelékeket elszállították. A helyére virágokat ültetnek, sétányokat alakítanak ki.

Cegléd más utat választott. Az önkormányzatnak ugyan nem volt 300 millió forintja vízfogató berendezések vásárlására, de az uszodát sem akarták bezárni, hiszen azt naponta átlagosan több százan használták - a helyi vízilabda-szakosztály sportolói, úszni tanuló diákok és mozogni vágyó felnőttek, nyugdíjasok.

Egy törvényi kiskaput alkalmaztak arra, hogy mégse kerüljön lakat a létesítményre: megszüntették a közfürdői funkciót, s kvázi magánstranddá alakították azt. Az egyesületként működő helyi vízilabda-szakosztály kapta meg a kezelői jogokat. Akik pedig bérletet váltanak, valójában klubtagsági díjat fizetnek.

Földi László polgármester azt mondja: nekik sem öröm, hogy ezt kellett tenniük, de ők a városlakók érdekeit vették figyelembe. A 38 ezer lakosú Pest megyei település vezetőjétől megtudtuk: helyi vállalkozókkal tárgyalnak arról, hogy azok beszállnának a strand korszerűsítésébe, s pályázni is szeretnének a fejlesztésre. Utóbbi azonban nem könnyű: mivel Cegléd a közép-magyarországi régióhoz tartozik, benne Budapesttel, így a hátrányos régióknak szánt pénzek elosztásából többnyire kizárják őket.

A kisvárosban nem mindenkinek tetszik az a mód, ahogyan a közfürdőből - papíron legalábbis - magánfürdő lett. Szerkesztőségünk is kapott olyan levelet, amelyben szülők sérelmezik ezt az állapotot, arra hivatkozva, hogy a vízforgatók hiánya fertőzéseket okozhat. Felvetették: a Cegléd határában nemrég épült új termálfürdőben jobb körülmények közt úszhatnának a gyerekek. A polgármester szerint azonban ez sok család számára vállalhatatlan, mert az hat kilométerre van a városközponttól, így a gyereket naponta autóval lehetne csak odaszállítani.

- Névtelenül engem is feljelentettek már a városi tisztiorvosi hivatalban az uszodaügy miatt - teszi hozzá Földi László. Az ÁNTSZ azonban csak akkor zárhatná be a fürdőt, ha ott tömeges megbetegedések fordulnának elő. Ezt megelőzendő, hetente kétszer cserélik az úszómedence vizét.

A ceglédi tisztiorvosi szolgálattól kapott információk megerősítették mindezt: mióta nincs közfeladatokat ellátó funkciója a fürdőnek, azóta az ellenőrzésük sem terjedhet ki rá. A szolgálat szerint ugyanúgy nincs hatáskörük egy klubtagsági jogviszonnyal látogatható fürdő ellenőrzésére, mint ahogyan egy magánház kertjében lévő pancsolómedence vizét sem vizsgálhatják.

Tudósítóink jelentése szerint a ceglédi trükkös példát nem követték más önkormányzatok: a legtöbb korábban problémás fürdőben más módon oldották meg a helyzetet. Zalaegerszegen az uszoda két gyermekmedencéjének sorsa vált kétségessé 2008-ban a vízforgatók hiánya miatt. Ezeket időközben elbontották, s helyettük egy modern, az előírásoknak megfelelő úszómedencét alakítottak ki. Szegeden a partfürdőben két, szabályosan működő gyógyvizes fürdő üzemel, a sportolásra alkalmas úszómedencéből azonban hiányzott a vízforgató. Az idén még nem tudták beszerelni, így ezt a részt lezárták a közönség elől. Ugyanez a helyzet a kiskundorozsmai sziksóstói gyermekmedencével is. Mindkét helyszínen jövőre ígérik a korszerűsítést. Amíg ezzel nem végeznek, nem nyitják meg a medencéket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.