Andor László lehet a biztos

Andor László lehet a következő magyar uniós biztos; legalábbis Bajnai Gordon kormányfő a korábbi pártpolitikus jelöltek helyett a neves közgazdászt küldené Brüsszelbe. A szocialistákat meglepte a hír.

Andor Lászlót, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank igazgatótanácsának tagját kívánja jelölni uniós biztosnak Bajnai Gordon kormányfő - adta hírül tegnap a Hírszerző internetes portál és az InfoRádió. Az általunk is megerősíttetett hír még az MSZP országos elnökségének tagjait is meglepte. Lapunknak több megkérdezett is azt mondta: Andor László neve eddig nem merült fel, ráadásul Bajnai Gordon miniszterelnöktől távol áll, hogy "tudatosan kiszivárogtasson ilyen súlyú döntéseket". Tény, hogy hivatalosan a kormányszóvivő és a miniszterelnök környezete sem erősítette meg az értesülést, mondván, az egyeztetések még folynak, bár egy héten belül várható érdemi bejelentés. Ezzel együtt több forrásunk is állítja, hogy a hír igaz. A nyilvánosságban való korai felbukkanásával kívántak "megágyazni" a baloldalhoz kötődő közgazdász váratlan jelölésének. (Andor Lászlót lapzártánkig nem sikerült elérnünk.) Lapunk úgy tudja, hogy az MSZP vezetésének asztalán korábban kilenc név szerepelt, közülük Veres János expénzügyminiszter, Herczog Edit EP-képviselő és Kovács László jelenlegi EU-biztos számított erős jelöltnek. Bajnai korábban azt jelezte a pártvezetésnek, hogy - bár a jelölés joga az övé - elsőbbséget élvez a szocialisták javaslata.

Andor László mellett szól viszont, hogy José Manuel Barroso újraválasztott uniós bizottsági elnök információink szerint jelezte a magyar miniszterelnöknek: fontosabb portfóliót kaphat Magyarország, ha nem expolitikust, hanem párton kívüli szakembert jelöl.

Andor az MSZP szellemi hátországának egyik legelismertebb tagja. Alelnöke volt például a szocialisták Szekeres Imre elnökhelyettes által vezetett közgazdasági tagozatának, illetve Gyurcsány Ferenc tanácsadó testületének. A volt kormányfő delegálta az Európai Bank igazgatótanácsába is, amelynek 2005 óta tagja. (Szekeres Lendvai Ildikó pártelnök és Mesterházy Attila frakcióvezető mellett tagja annak a szocialista bizottságnak, amely az uniós jelöltről tárgyal a kormányfővel.) Andor László közös nevező lehet a Bajnai-féle technokrata-progresszív vonal, illetve az MSZP vezetői számára.

Lapunk több forrásból is úgy tudja, hogy a háromfős szocialista bizottság eddig tudatosan "nem tette asztal fölé" Andor nevét még a párton belüli egyeztetéseken sem. Most, hogy Barroso üzenete és Bajnai ajánlata is ismertté vált, már "erősen megfontolandónak" mondják Andor László jelölését - de ezzel együtt hivatalos megállapodás még nincs. Vélhetően azért, mert Bajnai Gordon pénteken még találkozik Gordon Brown brit miniszterelnökkel, és ez a kérdés is szóba kerülhet, ahogy Mesterházy Attila brüsszeli megbeszélésein is, melyeket a hét második felében a szocialista frakcióvezetők tanácskozásán folytat.

Andor László
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.