Nem csökken a gyermekadag

A költségvetési tervek szerint jövőre a kormány harmadára csökkentené a gyermekétkeztetésre szánt normatívát. Mára kiderült: valószínűleg változatlanul hagyják a hatvanötezer forintos összeget. Az "egy család, egy segély"-ként ismert támogatási elven viszont nem változtatnának, igaz, a jövő évtől uniós források átcsoportosításával több pénzt adnának közmunkára, átképzésre.

Sajnálja, hogy magyarázkodni kénytelen a gyermekétkeztetés ügyében Vidorné dr. Szabó Györgyi, az MSZP szakpolitikusa. - A kedvezményes gyermekétkeztetés normatívája megmarad, tehát e célra a jövő évben is 65 ezer forint áll rendelkezésre - nyilatkozta lapunknak. A politikus azt mondja, a költségvetési törvény még számos ponton módosulhat. Így nyílik lehetőség módosítani a gyermekétkeztetési pénzt is: Vidorné szerint a Pénzügyminisztérium irányzott elő 22 500 forintot, de a szakmai és politikai viták hatására jövőre is biztosítani szeretnék a 65 ezer forintos normatívát.

- Az MSZP-frakció nem támogatta, hogy a gyerekektől elvegyünk - mondta a Bajnai-kormány által benyújtott tervezetre.

A költségvetési törvénytervezetből kiolvasható módosítási tervek közül azonban nem mindegyiket torpedózza meg az MSZP. Kifejezetten támogatja az "egy család, egy segélyezett" címen elhíresült javaslatot, amelyet úgy kell pontosítanunk: "egy család, egy rendelkezésre állási támogatás". A segélyezési rendszer tavaly módosult: akkor az Út a munkához programmal új elvet vezettek be a szociális jövedelmek elosztásánál.

E szerint az, aki dolgozni tud (egészségi állapota ezt lehetővé teszi, és még nem érte el az 55 éves kort), az dolgozzon, "működjön együtt", vagyis fogadja el a számára felkínált közcélú munkát. De ha ilyen lehetőség nincs a településen, az illetőnek egészen addig "rendelkezésre kell állnia", amíg az önkormányzat meg nem szervezi a közcélú munkát. Ezért az aktív korúak esetében a korábban "rendszeres szociális segélynek" nevezett ellátás "rendelkezésre állási támogatássá" (rát) alakult. A törvénytervezet szerint ez mégsem járhat minden munkára képes aktív korúnak: jövőre egy családban csak egy rátot lehet igénybe venni.

E tervezet ellen a miniszterelnöknél tiltakozott Ferge Zsuzsa szociológus. Az MTA Gyerekszegénység Elleni Program nevében arra hívta fel a figyelmet, hogy a tartós munka híján segélyekből tengődő családoktól 28 500 forintos rendelkezésre állási támogatást megvonni felmérhetetlen károkat okozna.

Nos, úgy tűnik, ezt a szociológus fellépése ellenére sem változtatják meg, még akkor sem, ha Vidorné dr. Szabó Györgyi kérdésünkre úgy fogalmazott: nem hagyják, hogy bárki ellátatlanul maradjon. Kérdés viszont, hogy az intézkedésben érintett, becslések szerint harmincötezer ember miként nem marad ellátatlanul. Kormányzati forrásból úgy tudjuk, ezeknek az embereknek képzési lehetőségeket kínálnak fel. Ez egy másik program lesz. A neve: Út a munka világába.

Értesüléseink szerint ez kiemelt projekt lesz, amelyre a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél lehet majd pályázni. Célja, hogy a munkaerő-piaci hátrányokkal küszködőknek képzési és átképzési lehetőséget biztosítson. Kormányzati forrásunk úgy tájékoztatott: azok a munkanélküliek, akik jövőre nem kapják a rátot, ilyen képzéseken vehetnek majd részt, és a fél-egy éves tanulási időszak idejére minimálbért kapnak. Már október végén, novemberben elindulhatnak ezek a képzések, éppen azért, hogy a januártól rát nélkül maradók ne maradjanak ellátatlanul.

Az Út a munka világába programra tizenhétmilliárdot különítenek el. Emellett az állami közmunkaprogramokat is megnyitják: a kormány szándéka szerint a korábban munkalehetőség híján segélyből élő tízezrek hosszú távon értelmes munkát végezhetnek. Így nemcsak az árok tisztogatása és a sepregetés jut majd számukra, hanem - állami megrendelésre - gát- és csatornaépítés, gazdasági társaságok megrendelésére pedig akár ipari parkok építése is.

Ferge Zsuzsa hétfőn találkozott Bajnai Gordon kormányfővel. Ekkor szavai szerint azt a tájékoztatást kapta, hogy az ellátatlanul maradó, ebben az évben még rátot kapó tízezrek számára az lesz a megoldás, hogy az a családtag, aki megmarad rátosnak, úgynevezett kiegészítést kap, így a család bevétele nem csökkenne. A miniszterelnökkel való találkozón még az sem tűnt kizártnak, hogy megmaradna az Út a munkához programnak az az eredeti szándéka, hogy minden aktív korú - függetlenül attól, hogy egy családban élnek-e - megkaphassa ezt a támogatást.

Azt lapunk kérdésére Vidorné dr. Szabó Györgyi sem zárta ki, hogy "még forognak ezek a javaslatok", de úgy tudjuk, hogy ma a kormány elé az az indítvány kerül, amely megvonná az egyik családtagtól a biztos jövedelmet jelentő rátot, a család kieső bevételét pedig közmunkával, annak híján pedig az átképzési programok során fizetett minimálbérrel biztosítaná. Hogy utána mi lesz, azt nem tudni: a rát ugyanis alacsony, de kiszámítható jövedelem.

Ezzel szemben az átképzési programok, az állami közmunka lehetősége bizonytalan, még akkor is, ha uniós források átcsoportosításával a korábbinál több embert sikerül bevonni, és a minimálbérrel több jövedelem áramlik a családokba. De ez csak lehetőség - ha nincs sem átképzés, sem közmunka, akkor az érintett nem kap semmit. Mint ahogy akkor sem, ha az átképzés sikertelennek bizonyulna, illetve ha a munkaerőpiacnak átképzetten sem kellene az illető.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.