Kitört a béke a budapesti MSZP-ben

Rendkívüli párttanácsot hívott össze tegnap az MSZP budapesti szervezete, miután az utóbbi napokban egyre több, a jelenlegi vezetés eltávolítását és a választási lista újraírását szorgalmazó kezdeményezést indítottak helyi politikusok. A fővárosi vezetés bizalmi szavazást kért maga ellen, a titkos voksoláson nyolcvanöt százalék marasztalta a mostani vezetőket.

Bizalmi szavazást kért maga ellen a tegnapi rendkívüli párttanácsi ülésen az MSZP budapesti elnöksége. A titkos szavazáson a leadott negyven voksból mindössze hat támogatta a mostani vezetés eltávolítását. A párttanács összehívásának célja az utóbbi időben felgyülemlett belső feszültségek rendezése volt. Legutóbb a XVII. kerületi pártszervezet elnökségi tagja, Farkas Péter kezdeményezett aláírásgyűjtést: a csoport honlapján elérhető felhívásában felszólítja a párt budapesti elnökét, Burány Sándort és Hagyó Miklós főpolgármester-helyettest, hogy azonnali hatállyal mondjanak le budapesti és fővárosi önkormányzati tisztségeikről. A múlt héten pedig az MSZP budapesti központi pártszervezetének ülésén szavazták meg azt az indítványt, amely a szocialisták fővárosi választási listájának újraírását kezdeményezte. A pártszervezet döntésének súlyát gyengíti, hogy a háromszáz tagot számláló csoportból alig harmincan voltak csak jelen a szavazáson (az indítványt is alig 17 szavazták meg).

Az MSZP budapesti listáját korábban is többen támadták párton belül, legutóbb egy választmányi ülésen merült fel az újrafogalmazás igénye, de akkor ezt nem követte érdemi lépés. A névsort egyébként hetvenszázalékos többséggel fogadták el annak idején, a befutó helyeken pedig Hagyó Miklós, Horváth Csaba, Burány Sándor, Steiner Pál, Molnár Zsolt, Pál Tibor és Józsa István szerepelnek. A lista első helyét hagyományosan a pártelnök, így most Lendvai Ildikó foglalja el.

Az MSZP Budapesti Párttanácsa tegnap nyilatkozatot adott ki, amelyben leszögezik: nyolcvanöt százalékos megerősítéssel "bizalmat kapott az a politika, amelyet az MSZP fővárosi vezetése képvisel, valamint az a politikai célrendszer, amelyet az elnökség és a párt országgyűlési, illetve fővárosi önkormányzati képviselői napról napra megvalósítanak". A budapesti vezetés ezzel lezártnak tekinti a személyi döntések újranyitását célzó kezdeményezéseket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.