EU-biztos: biztosra akarnak menni a szocialisták

Nem szerepelt az MSZP országos elnökségének tegnap esti tanácskozásának hivatalos napirendjén a brüsszeli uniós biztos jelölésének kérdése, de a pártvezetés érdemben tanácskozott a lehetséges személyről - tudta meg a Népszabadság. Már csak három név szerepel a listán: Veres János volt pénzügyminiszteré, Herczog Edit EP-képviselőé és Kovács László jelenlegi EU-biztosé. Korábban felmerült még Balázs Péter külügyminiszter neve is, de több forrásunk is azt erősítette meg, hogy Balázs mögött nem sorakozik fel a párt, a jelölés előjoga pedig - bár a hivatalos ajánlást a miniszterelnök teszi - az MSZP-é.

Ami a három jelöltet illeti: Verest sokan favorizálják, de attól tartanak, hogy a fideszes EP-képviselők őt nem szavaznák meg, továbbá hiányos az idegennyelv-tudása. Ez azzal a veszéllyel járhat, hogy ha mindezek ellenére őt jelölnék, akkor José Manuel Barroso bizottsági elnök esetleg - látva, hogy Veressel a biztosi lista mögött nincs többség - kénytelen lenne új nevet kérni. Ez komoly presztízsveszteség lenne.

- Biztosra kell menni - mondta lapunknak az egyik elnökségi tag. Hozzátette: Kovács Lászlót támogatja a párt, ellene inkább az szól, hogy már elmúlt hetven éves. Herczog Edit is sokak támogatását bírja, s mellette szólhat, hogy kinevezése egy szocialista EP-mandátumot is felszabadítana, amire máris meglehetősen sok jelentkező akad.

Az MSZP tárgyalódelegációja (Lendvai Ildikó pártelnök, Szekeres Imre elnök-helyettes, Mesterházy Attila frakcióvezető) a párt felhatalmazása után tesz érdemi névsort Bajnai Gordon kormányfő asztalára. (Sz. T. L.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.