A villámszexet nem kell bevallani a KSH-nak

Októbertől több mint tizenegyezer háztartást keresnek fel a KSH munkatársai, hogy kikérdezzék a 10 és 84 év közöttieket arról, mivel töltik el egy napjukat. Percre pontosan.

Mivel telik egy ember napja Magyarországon? Mennyi időt tölt alvással, evéssel, mennyit dolgozik és mennyit pihen? Hány percet, hány órát vesz el az életéből a közlekedés, a házimunka vagy éppen a tévénézés? Milyen tevékenységek tolódnak át túlzsúfolt napjainkból az éjszakába? Többek között ezekre a kérdésekre keresik a választ a Központi Statisztikai Hivatal munkatársai október elsejétől. Több mint tizenegyezer háztartást keresnek fel, hogy kikérdezzék a 10 és 84 év közöttieket arról, hogy mivel töltik az idejüket.

A felkeresett gyerekek és felnőttek egy úgynevezett időmérlegnaplóban számolnak be az előző napjukról hajnali négytől egészen elalvásig. Minden egyes cselekedetük bekerül a naplóba, kivéve az úgynevezett mozzanatos eseményeket, vagyis az öt percnél rövidebb ideig tartó dolgokat, bármi történjen is öt percen belül.

- Ha egyszerre több tevékenységet végeznek, például ebédelnek és közben újságot olvasnak, természetesen mindkét eseményről be kell számolniuk - mondja Giczi Johanna, a kutatás vezetője, a KSH vezető tanácsosa.

A kérdezők nem elégednek meg annyival, hogy valaki beírja, hogy húsz percig reggelizett. Arra is kíváncsiak, hogy mit evett. - Ha pedig tévét nézett, rákérdezünk, hogy melyik csatornát hány percig nézte - magyarázza a kutatásvezető. Hozzátette: bár külön nem kérdeznek rá, eddigi tapasztalataik azt mutatják, hogy az emberek nem titkolják el életük személyes eseményeit sem, mint a veszekedés vagy a sírás. A kutatás ugyanis anonim, tehát senkinek nem kell attól tartania, hogy kitudódik, hogy mivel tölti a napjait, a válaszadás pedig önkéntes.

Az időmérleg-vizsgálatoknak nagy hagyománya van Magyarországon. Az első felvételt az 1960-as években, a legutóbbit tíz évvel ezelőtt készítették. Akkor az lepte meg a legjobban a kutatókat, hogy este kilenckor lényegében az egész ország tévét nézett, függetlenül nemtől, életkortól, társadalmi vagy anyagi helyzettől. Kicsit sarkítva az akkori eredményeket: aki nem nézett tévét este kilenckor, az aludt. Az is kiderült, hogy körülbelül egy órával később kelünk és ugyanennyivel később fekszünk le, mint az 1980-as évek közepén.

És hogy mire jó mindez? A kutatás vezetője szerint számtalan hasznos következtetés vonható le az adatokból. - Kimutathatók például a közlekedési csúcsok, ki, mikor, milyen közlekedési eszközzel utazik. Ez pedig hasznos lehet például a BKV számára - mondja. De a korábbi kutatások alapján készült már elemzés az életünkben lévő üresjáratokról, lyukakról is. Ebből kiderült, hogy a munka és a különböző hobbik mellett mennyi időt töltünk várakozással vagy semmittevéssel.

A vizsgálat egy évig tart, hogy minden évszakban kikérdezhessék az embereket, hiszen nem ugyanazzal telik a nap télen vagy nyáron.

Az első eredmények 2011 tavaszán várhatók.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.