Személycserék sorozatban a bíróságokon

Ma választják meg az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) bíró tagjait, mert a megbízatásuk decemberben lejár. A testületbe a bírák hetven küldöttje kilenc főt delegálhat. Ez egyfajta erőpróba lehet, mert Baka András - a Legfelsőbb Bíróság (LB) és egyben az OIT elnöke - nem titkoltan jelentős személycserét szeretne, s ezt az elektorok számára is világossá tette. Hangsúlyozta: a jelenlegi tagok közül csak kivételesen válasszanak bárkit újra.

Baka nyilván szemléletváltozást akar, ám az sem zárható ki, hogy nem szívesen dolgozna tovább a tanács azon tagjaival, akik korábban nem támogatták az LB-elnöki jelölését. Kérdéses, hogy a bírósági lobbicsoportok - főként a megyei, illetve a táblaelnökök, akik jelentős számban képviseltetik magukat az elektorok között - miként vélekednek erről. Úgy tudjuk, közülük néhányan szinte bizonyosan kiesnek. Az új tagok egyébként decemberben váltják a mostaniakat.

A tisztújítás ezzel nem fejeződik be. Néhány hete zárult le a Fővárosi Ítélőtábla és a Fővárosi Bíróság elnöki posztjára kiírt pályázat határideje. A jelenlegi vezetőknek - Lukács Zsuzsannának és Gatter Lászlónak - az összbírói értekezleten a többség ismételten bizalmat szavazott, így jó esélyük van arra, hogy még a jelenlegi OIT a keddi ülésén újabb hat évre őket nevezi ki. Formabontó módon megszavaztatta a bírákat az LB elnöke a múlt héten arról, hogy a pályázók közül kit látnának legszívesebben az elnökhelyettesi poszton.

A tisztségre hárman jelentkeztek: Erményi Lajos, az LB főtitkára, Kónya István, a büntetőkollégium vezetője és Cserni János fővárosi bírósági bíró. Mindhárman hozzájárultak ahhoz, hogy pályázati anyagukat nyilvánosságra hozzák, így a bírák e dokumentumok alapján dönthettek. A többség Erményit támogatta: ő több mint ötven szavazatot kapott, míg Kónyának nem egészen harminc, Cserninek pedig - aki számos alkalommal kritizálta a bírósági szervezet működését és a volt főbírót is - mindössze négy voks jutott.

Baka András már a megválasztása után jelezte, hogy mielőtt javaslatot tenne az államfőnek az elnökhelyettes személyére, kikéri a bírák véleményét. Azt is közölte: az LB teljes ülésén hozott döntésre figyelemmel alakítja ki az álláspontját. Így csaknem bizonyos, hogy a magyar igazságszolgáltatás második embere Erményi Lajos lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.