A szaporodás válsága

A KSH jelenti: előzetes adatok szerint 2009 első hét hónapjában 56 054 gyerek született, 2,1 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A halálozások száma 76 830 volt. A természetes fogyás 20 766 fő.

Mivel a becsült népességszám az adott időszakban 10 millió 20 ezer volt, könnyedén kiszámíthatjuk, hogy 482 és fél év múlva megvalósul Örkény látomása, és egyetlen magyar marad a Földön. Ennek súlyos következményeit aligha szükséges részletezni. Elég, ha csak annyit említünk meg, hogy ez a nehezen kivívott magyar demokrácia végét jelentené, hiszen akkor már egyből csak egyet lehetne választani, amit mindennek nevezhetünk, csak a nép szabad akarata megnyilvánulásának nem.

Tennünk kell hát valamit, hogy elkerüljük a katasztrófát. Első lépésben arra gondoltam, hogy a KSH újraszámolhatná az embereket. Ez általában szokott segíteni. Ha mégse, akkor a hivatal birtokában vannak egyéb hatékony eszközök is. Látványosan javult például a GDP-adatunk, mióta beleszámolja a KSH a prostitúciót és a drogkereskedelmet is. Következő lépésként valószínűleg a markecolás is belekerül a statisztikába. És ha találnának egy rubrikát a lopott közpénzeknek is, akkor a GDP tekintetében az unió élmezőnyébe verekedhetnénk magunkat.

A népességi adatok javítása sem reménytelen a statisztika sajátos eszközeivel. Felmérések szerint ugyanis a magyarok legalább 50 százaléka túlsúlyos. Nagyot léphetnénk tehát előre, ha nem darabra, hanem kilóra mérnék a népet. Ennek egyébként az előkészületei meg is kezdődtek a háttérben. Szintén a héten látott napvilágot az Országos Élelmezési és Táplálkozástudományi Intézet felmérése a gyermekétkeztetés helyzetéről. Ebből kiderül, hogy míg a gyerekek nem kapják meg a fejlődésükhöz szükséges gyümölcsöt, zöldséget, addig az ételek sótartalma a normálisnak nyolcszorosa. Mint tudjuk, a só vizet köt meg a szervezetben, ezáltal nehezebbek lesznek a gyerekeink. Ha darabra nem is, de tömegre gyarapodnak tehát. Belülről hígítják a magyart.

Ha a statisztika reszelgetésével mégsem jutnánk lényegesen előbbre, akkor sem merülnek ki a lehetőségeink. Indíthatnánk például egy, az egész nemzetet átfogó mozgalmat, amelyben arra buzdítanánk mindenkit, hogy a maga sajátos eszközeivel tegyen meg mindent a szaporodásért. Gond egy szál se, ha az egész nemzet lelkesen nemez.

De sajnos a problémák gyökere nem ez. Egy másik, a héten nyilvánosságot kapott felmérés szerint ugyanis nem a hajlandósággal van alapvetően baj. A Semmelweis Egyetem Magatartás-tudományi Intézetének tanulmánya szerint hazánkban a nők és férfiak 70 százaléka egyaránt úgy gondolja, hogy boldogtalan lehet az, akinek nincs gyereke. Átlagosan 20 fiatal 23 gyereket szeretne. De csak 11 születik. Közgazdaságtanban járatos emberek ebből már tudják: valószínűleg a hatékonysággal van baj. Úgy is fogalmazhatnánk egy kissé frivolan, hogy nem szülnek elegendő gyümölcsöt a befektetések.

A szaporodási szektor válságát sok minden okozhatja. Például nyersanya-hiány. A kézi munka túlzott aránya. A tőkebefektetés elégtelensége (álló tőke, forgó tőke, bika tőke - lásd még tőzsdei befektetések!).

A szakemberek mindenesetre egyetértenek abban, hogy a szaporodást nem lehet piaci mechanizmusokra bízni. De még az emberekre se. Elcseszik. Ezért aztán erősíteni kellene az állami szerepvállalást a szektorban. Kopp Mária társadalomkutató például e heti előadásában arról beszélt, hogy mindennek van már minisztériuma ebben az országban, de az utódnemzésnek nincs. Mondatait továbbgondolva, érdemes volna a problémák kezelésére létrehozni egy nagy, központi állami szaporítószervet. (Ennek a kritériumnak egyébként a többi minisztérium is megfelel.)

Stumpf István egy rádióinterjújában szintén erről beszélt, szorgalmazva, hogy az állam vegyen át olyan funkciókat, amelyek biztosítják a nemzet folyamatosságának fenntartását. Valószínűleg nem véletlen az sem, hogy fotóriporterünk a héten rajtakapott egy fideszes képviselőt a parlamentben, amint laptopján meztelen nőt tanulmányozott elmélyülten. Nyilván készülnek már a kormányzásra.

Egyetértve az állam szerepének növelésével, azt azért mégsem szeretném, ha az állam szerve a családokba, a hitvesi ágyakba is befurakodna, és átvenne bizonyos funkciókat.

Ez a veszély egyébként a jelenlegi kormánynál nem áll fenn. Sőt az állam ezerrel igyekszik kihátrálni éppen a családi konyhából. Tervei szerint ugyanis a gyermekétkeztetés normáját a jelenlegi 65 ezer forintról 22 500-ra csökkentené.

Ez sóra elég lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.