Ma reggel: MSZP ki, Orbán be

Jövő szerdáig, az MTV kuratóriumi elnökségének üléséig nem vesznek részt az MSZP vezető politikusai a köztelevízió Ma reggel című műsorában - értesült szocialista forrásból az MTI csütörtökön. A pártvezetés, úgy tudjuk, hivatalosan nem szólította fel politikusait, hogy bojkottálják a műsort, de mindenkit arra kért: fontolja meg, elfogadja-e az esetleges meghívást. "Ez kevesebb, mint egy bojkott, de több annál, mint hogy azt mondjuk: minden marad a régiben" - fogalmazott egyik forrásunk.

Az SZDSZ hozzáállásában nincs változás - tudatták lapunkkal a liberális párt illetékesei. A szabad demokraták eddig is részt vettek a közszolgálati televízió reggeli műsorában, és ezután is mennek, ha hívják őket. Legutóbb Retkes Attila pártelnök is kapott invitálást, amit csak azért volt kénytelen lemondani, mert a felvétel idején külföldön tartózkodott.

A Nap-keltét korábban bojkottáló Fidesz ezen a héten végig erősen reprezentálva volt az új műsorban, így nem meglepő, hogy pénteken reggel Orbán Viktor lesz a műsor vendége.

Ami pedig az eltávolított Nap-kelte helyett indított Ma reggel nézettségét illeti, arról más véleményen van a Magyar Televízió menedzsmentje és Gyárfás Tamás, a Nap-kelte producere. A tévé vezetése állítja: közel ugyanannyian kíváncsiak a Ma reggel adására, mint ahányan a Nap-keltét nézték. A Gyárfás által ismertetett, az AGB adataira támaszkodó mérése szerint azonban a Nap-kelte nézettsége - azok százalékos aránya, akik az éppen tévézők közül az adott csatornát választják - a 18 évesnél idősebbek körében az utolsó hetükön 27,5-30,47 százalék között mozgott. Ugyanez az adat e hét hétfőn, a Ma reggel című műsor első adásánál - a szintén Gyárfástól származó AGB-adatok szerint - 23,8 százalék. Kedden, a Ma reggel második adását az éppen tévézők 24,2, a harmadikat (szerdán) 22 százaléka választotta a 18+ kategóriában. Kedden mind a TV2-t, mind az RTL-t megelőzte a Ma reggel, szerdán szinte holtversenyben volt a két kereskedelmi csatorna reggeli műsorával. Ami a Ma reggel nézőszámait illeti ugyanezen körben: hétfőn kezdéstől a műsor végéig átlag 198 ezren, kedden átlag 203 ezren, szerdán 177 és fél ezren nézték. Hétfőn és kedden ebben a mutatóban megelőzték a két kereskedelmi csatornát; szerdán a TV2 420 fővel, az RTL Klub 590 fővel előzte meg a Ma reggelt.

A Nap-kelte átlagos nézőszámáról Gyárfás lapunknak azt mondta: soha nem voltak kétszázezer alatt, átlagosan 280 ezer körül mozogtak. Az MTV-től kapott, és szintén az AGB-re hivatkozó közlemény szerint ugyanakkor "a 39. hetet vizsgálva a Nap-keltét egy átlagos hétköznapon naponta 198 ezren nézték az m1 és az m2 csatornán. A Ma reggel három adásnapján átlagosan 194 ezren követték figyelemmel a köztévé műsorát, míg a TV2 Mokka című műsorát 167 ezren, az RTL reggelijét 149 ezren látták".

Emlékeztetőül: a Nap-kelte producere nem háromnapos átlagban, hanem csak szerdára vonatkozóan állította, hogy a két kereskedelmi tévé megelőzte a köztévé reggeli műsorát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.