Gaskó: a pártalapítás megbocsáthatatlan

A Liga kizárta tagjai sorából a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségét, mert több tagszervezete pártot alapított. Gaskó István, a Liga elnöke szerint a pártalapítás megbocsáthatatlan.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy feszültséget keltett a Liga és a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) viszonyában, hogy utóbbi tagszervezetei közül három rendvédelmi szakszervezet tagjai - a tűzoltók, a vámosok és a börtönőrök - Szövetség az Egységes Magyarországért néven pártot alapítottak. Az új párt élére Kajsza Zoltánt, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnökét választották. Az indokolás szerint elégtelennek ítélték a szakszervezetek számára nyíló érdek-képviseleti lehetőséget. A Liga ragaszkodik a pártsemlegességhez, vezetésének érvelése szerint rendvédelmi szakszervezetek nem szervezhetnek pártot, tagjaik be sem léphetnek politikai tömörülésbe. Kónya Péter, az FRDÉSZ elnöke ezzel kapcsolatban idézte a szolgálati törvényt, amely azt mondja ki, hogy katonák, a nemzetbiztonsági szolgálatokhoz tartozók, valamint rendőrök nem lehetnek pártok tagjai, tűzoltók, vámosok és börtönőrök viszont csak párttisztséget nem viselhetnek.

Gaskó István, a Liga elnöke szerint a pártalapítás megbocsáthatatlan.
Gaskó István, Liga elnöke

Akkor a Liga és a rendvédelmiek szövetsége is tagadta, hogy napirenden lenne emiatt az FRDÉSZ kizárása, a napokban azonban pont került az ügy végére: az FRDÉSZ szövetségként már nem tagja a konföderációnak. Honlapjuk szerint mindazonáltal Kajsza Zoltán továbbra is az érdekvédelmi szövetség elnökségének tagja. Igaz, az FRDÉSZ-ben az elnökség tagjait saját tagszervezeteik delegálják a testületbe, s a visszahívás joga is a tagszervezeté.

Gaskó István, a Liga elnöke tegnap lapunknak úgy nyilatkozott: a pártalapítás megbocsáthatatlan. A kizárás egyébként szerinte nem nagy horderejű ügy, hiszen az FRDÉSZ 22 ezer tagjából 21 ezer belépett a Ligába. Leszögezte ugyanakkor, hogy a Ligában tagsági feltétel a pártfüggetlenség. A kilenc tagszervezetet tömörítő rendvédelmi szövetség azért nem lehet továbbra is tagja a konföderációnak, mert a pártalapítók nem csatlakozhatnak a Ligához.

A hazai szakszervezeti mozgalomban nem példa nélküli, hogy egy érdekvédelmi szövetséget kizárjon egy konföderáció. A Munkástanácsok a Szima Judit vezette Tettrekész Rendőrszakszervezetet ez év áprilisában törölte tagszervezetei sorából. Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke az ügy hátteréről lapunknak elmondta: Szima Judit folyamatosan támadta a konföderáció működési gyakorlatát, sőt, a vagyon tagszervezetek közötti szétosztását szorgalmazta. Állandósult a konfliktus, a Tettrekész vezetői ügyészségi, rendőrségi feljelentésekkel igyekeztek ellehetetleníteni a Munkástanácsok vezetését. Az utolsó csepp a pohárban az volt, hogy a Tettrekész honlapján a demokratikus jogállamisággal, az európai kultúrával össze nem egyeztethető nézeteket tükröző, rasszista, különböző csoportokat megbélyegző írások jelentek meg. A folyamat abban csúcsosodott ki, hogy Szima Judit elfogadta a Jobbik felkérését, hogy legyen a párt EP-képviselő-jelöltje.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.