A Ma reggel megörökölte a Nap-kelte nézettségét

Egyelőre még nem tudni, mi lesz a tévékuratórium következő lépése, miután Medveczky Balázs ügyvezető alelnök nem hajtotta végre a testület többségi határozatát, vagyis nem helyezte vissza adásba a Magyar Televízió képernyőjéről pénteken levett Nap-keltét. Az MTV közlése szerint egyelőre a Ma reggelt sem nézik kevesebben, mint ahányan a Gyárfás-féle műsort nézték.

Semmiféle "óvatosság" nem volt amögött, hogy a tévékuratórium elnökségének hétfői ülésén nem próbálták meg elmozdítani a posztjáról Medveczky Balázs ügyvezető alelnököt a testület MSZP-s és SZDSZ-es tagjai - mondta kérdésünkre Czeglédi László, a köztévét felügyelő kuratórium szocialista elnöke. A testület - tette hozzá - a Nap-kelte ügyével foglalkozott, azt vitatták meg, hogy Medveczky jogszerűen mondta-e fel azonnali hatállyal múlt pénteken a produkció 2010. december 31-ig szóló szerződését. A szocialista, szabad demokrata és MDF-es tagok végül többségi határozattal a Nap-kelte mellett foglaltak állást azzal, hogy kötelezték az MTV-t a műsor visszaállítására. Ez tegnap nem történt meg, ellenben lement a televízió belső gyártásában készülő Ma reggel második adása.

A tárgyalóban folytatódik a

A Fidesz és a KDNP kurátorai tartózkodtak a szavazásnál - ők már azt is szabályellenesnek tartják, hogy a kuratórium egyáltalán foglalkozott a Nap-kelte szerződésével. Azzal érveltek, hogy a műsorkészítésbe csak egyetlen ponton, a műsorgyártási szerződések jóváhagyása előtt van beleszólásuk, ha azok meghaladják a 300 millió forintos értéket. A jobboldali kurátorok a kuratórium ellenőrző testületéhez fordultak azt kérve, hogy erősítse meg álláspontjukat.

Czeglédi László maga is az ellenőrző testület állásfoglalását kéri, igaz, ennél jóval tágabb körben. Annak megállapítása kellene, hogy "kinek mi a felelőssége". Választ vár arra is, mi a következménye, ha esetleg hosszabb ideig nem írnak ki elnöki pályázatot (erre a médiatörvény nem szab határidőt). Emellett azt indítványozza, hogy segítsenek "beszámoltatni" Medveczkyt az elmúlt másfél éves tevékenységéről, továbbá foglaljanak állást a Nap-kelte-szerződés felmondásának jogos vagy jogszerűtlen voltáról.

Borítékolható, hogy egyhamar nem várható döntés a Gyárfás Tamás nevéhez kötődő produkcióról. Azt továbbra sem tudni, indít-e pert a köztévé ellen a producer. Gyárfás ma találkozik a köztévé ügyvezető alelnökével, s a producer sokat vár e megbeszéléstől.

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke - aki a Nap-kelte helyett indított Ma reggel című műsor hétfői, első adásában feloldotta a "jobboldali bojkottot" - keddi lapunkban azt nyilatkozta: Gyárfás hozza nyilvánosságra, mennyit keresett az MTV-vel kötött szerződéssel, és cégének mekkora volt a reklámbevétele. A producer erre úgy reagált: a vállalkozói szerződés értelmében az anyagi sikertelenség teljes kockázatát is vállalta, így nem érti, miért ne lehetne siker esetén a cégéé a teljes reklámbevétel. Illetve: miért kellene kiterítenie a lapjait?

A köztévé adatai szerint egyelőre a Ma reggelt sem nézik kevesebben, mint a Gyárfás-féle produkciót. A menedzsment tegnap közleményben utasította vissza a kuratórium elnökségének hétfői döntését, amely szerint a tulajdonosi testület jogellenesnek tartja a Nap-kelte eltávolítását. A menedzsment szerint mind ez a döntés, mind az "eredeti állapot helyreállítására" vonatkozó felszólítás jogellenes. A Ma reggel pedig folytatódik, Süveges Gergő mellett csütörtökönként Jegyes-Tóth Kriszta vezeti majd a műsort, először október 8-án.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.