Zöld út az 'aktív' időskornak

Az Országgyűlés 323 igen és 2 nem szavazattal, tartózkodás nélkül fogadta el hétfőn az idősügyi nemzeti stratégiát.

Az Országgyűlés tegnap elfogadta az idősügyi nemzeti stratégiáról szóló országgyűlési határozati javaslatot. A stratégia 2009-re azonnali intézkedésként határozza meg a piaci alapon nyújtandó lakhatás (nyugdíjasházak) és a személyes gondoskodás szabályozásának felülvizsgálatát, valamint az idősügyi kerettörvény előkészítését.

- Az inaktivitás mára divattá vált, a társadalom a nyugdíjasokkal együtt könnyen beletörődik, hogy a hatodik X után - olykor már előtte is - lezárul a tevékeny korszak, s eljön a kiszolgáltatottság ideje. Az érintettek nem is igen érzékelik, hogy ez mennyire veszélyes - mondta lapunknak Korózs Lajos, a szociális tárca államtitkára, a stratégia "gondnoka". A tárca adatai szerint ma a közel négymillió háztartás negyven százalékában élnek idős emberek, minden negyedik háztartás csak időskorúakból áll.

Jelenleg Budapest számít a leginkább idősödő városnak, s igen magas az idősek aránya Békés, Heves és Zala megyében is. Minél kisebb lélekszámú egy település, annál magasabb a hatvan éven felüliek száma, az ötezer fő alatti településeken az arányuk 25 százalékos. A falvakban többnyire saját tulajdonú házakban laknak az idősek, ezek között minden negyedik régi, esetleg komfort nélküli. Az ilyen épületek negyven százalékában fával vagy szénnel fűtenek.

A 70 évesek és annál idősebbek körülbelül egyharmada egyedül él. A korosztály közel felének a mindennapi életvitelét akadályozó problémája van. Töredékük részesül házi segítségnyújtásban, szociális étkeztetésben, és nagyon csekély azok száma, akik látogatják az idősek nappali intézményeit. A települési önkormányzatok csaknem negyven százaléka 2007-ben még csak nem is biztosított házi segítségnyújtást, az ellátatlanság szintén a kis lélekszámú településekre a legjellemzőbb. Hasonló problémák mutatkoznak a szociális étkeztetéssel kapcsolatban is.

A 14 témakört összefoglaló stratégia két legsürgetőbb területe, az egészségügyi és szociális ellátások éles szétválasztása, illetve a demens (időskori elbutulásban szenvedő) betegek nappali gondozásának megszervezése.

Demográfiai előrejelzések alapján 2030-ban a 65 év felettiek száma már eléri az 1,8 milliót, 2050-ben pedig meghaladja majd a kétmilliót is.

60+ kedvezménykártya
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.