A hét végétől oltanak az új vakcinával

Tegnap az Országos Gyógyszerészeti Intézet szabad utat adott az új influenza elleni védőoltásnak. A hivatal álláspontja szerint a készítmény megfelel a biztonsági követelményeknek, azaz beadható az embereknek. Igaz, egyelőre csak a felnőtteknek, mert a gyerekeknél végzett tesztek eredményét még nem sikerült értékelni.

A miniszteri tájékoztatón elhangzott az is, hogy oltásokat már e hét végén lehet kérni a háziorvosoktól, akiknek azonban fenntartásaik is vannak. Kertai Aurél, a budapesti háziorvosi szekció vezetője lapunknak elmondta: aggályosnak, jogsértőnek ítélik az oltóanyaghoz való hozzájutás feltételeit: csak akkor kaphatnak a vakcinából, ha előtte közlik a járványügyi hatósággal a beteg taj számát, lakcímét, betegségét és életkorát. Ezek olyan személyes adatok, amelyek összekapcsolhatók, az ilyenek továbbítását jogszabályok tiltják, a páciensek tudta nélkül nem adhatják tovább őket. Így most levélben a tiszti főorvoshoz fordultak, hogy tegye lehetővé az utólagos adatközlést a betegekről.

Székely Tamás miniszter a vakcina forgalmazhatóságát bejelentő tájékoztatón erről annyit mondott: az új influenza elleni oltóanyagból valamennyi országnak szűkös mennyiség áll rendelkezésére, a szigorúbb elszámolásra azért van szükség, hogy az adófizetők pénzéből vásárolt vakcina teljes egészében és biztosan magyar állampolgárok egészségvédelmét szolgálja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.