Új helyzethez új műsor a köztelevízióban

Elkészítette a hét végén is a Nap-kelte műsorát Gyárfás Tamás stábja, de csak önmagának. A Magyar Televízió, amely pénteken felmondta a produkció jövő év végéig érvényes szerződését, mást sugárzott. Ma reggel már nem készítenek adást Gyárfásék. A kormánypárti kurátorok arra készülnek, hogy elmozdítják posztjáról Medveczky Balázst, az MTV ügyvezető alelnökét.

Szombaton és vasárnap is elkészítette a Nap-kelte adását Gyárfás Tamás stábja, bár tudták, nem kerül adásba. A producer "szellemadásnak" nevezte a műsort. Szombat reggel az MTV "konzervet" tálalt fel, abból is a legsemlegesebb fajtát: természetfilmet.

Az MTV ma reggel már saját stábbal jelentkezik - bár a műsorvezető a Nap-kelte nézői számára is ismerős lesz: Süveges Gergő. Az új műsor, a Ma reggel megbízott főszerkesztője Horváth Szilárd, aki az Orbán-kormány idején a Híradó, illetve A Hét című vasárnapi közéleti-politikai háttérműsor főszerkesztője volt. Lakat T. Károly, aki eddig a Nap-kelte főszerkesztője volt, bár szintén belsős munkatársa az MTV-nek, nem vállalta az új műsor főszerkesztői posztját. Betlen János egyelőre nem kívánt nyilatkozni: sem arról, hogy megkeresték-e, sem arról, hogy a jövőben vállalna-e műsorvezetést.

Medveczky Balázs, az MTV ügyvezető alelnöke pénteken - a televízió pénzhiányára és arra hivatkozva, hogy maguk akarják értékesíteni a reggeli műsorsáv reklámidejét - azonnali hatállyal felmondta a Nap-kelte szerződését. A műsor producere, Gyárfás Tamás lapunknak azt nyilatkozta: nem érti Medveczkyék döntését. Főleg annak hirtelenségét kifogásolja, azt, hogy nem kaptak időt, néhány hónapot, például a reklámszerződéseik rendezésére, megrendeléseik kifuttatására, és hogy nem tárgyalt velük a televízió a tervezett lépésről. - Nem tudom elképzelni, hogy ezt az eljárást, a jogszerűtlenséget bármely párt ösztönözné, pláne nem, hogy a kormányzásra készülő Fidesz állna e lépés mögött - szögezte le. Ma már nem készít "szellemadást" a stáb, Gyárfás szerint a "vendégekből nem lehet bohócot csinálni". A producer viszont bízik abban, hogy a köztévé kuratóriumának mai ülésén érvénytelenítik Medveczky Balázs döntését, s a Nap-kelte visszakerül az MTV képernyőjére.

A politikában erős hullámokat vert a Nap-kelte azonnali hatályú kitessékelése a Magyar Televízióból. Simon Gábor, az MSZP választmányának elnöke a testület előtt szombaton kijelentette: a Nap-kelte megszüntetésére irányuló eljárás minősíthetetlen, elfogadhatatlan és politikailag inkorrekt volt. Egy MSZP-s forrásunk úgy fogalmazott: a baloldalhoz köthető szerkesztők - Székely Ferenc, Juszt László, és most Gyárfás Tamás - eltávolítása az MTV-ből nyílt hadüzenet a kormánynak.

Nagyon valószínű, hogy az MTV kuratóriuma elnökségének mára összehívott rendkívüli ülésén a szocialista kurátorok megpróbálják megvonatni Medveczkytől az ügyvezetői jogköröket. Kérdéses azonban, hogy ezt megtehetik-e. Polyák Gábor médiajogász szerint alelnöki posztjáról nem mozdíthatják el, mivel munkáltatója nem a kuratórium, hanem az intézmény elnöke - lenne, ám ez a poszt nincs betöltve. A médiatörvény is úgy rendelkezik: az alelnököt a kinevezése utáni első kuratóriumi ülésen vétózhatja meg a nagykuratórium kétharmada. Medveczkyt még Rudi Zoltán nevezte ki hivatali idejének utolsó heteiben, egyedüli alelnökként. Ezért nem volt kérdéses, hogy miután Rudi nem lett újra elnök mandátumának tavaly márciusi lejárta óta, ki legyen az intézmény ügyvezetője. Egyetlen alelnökként erre Medveczkynek volt esélye. A mai egyik forgatókönyv Medveczkyvel szemben az lehet, hogy megpróbálják megvonni ügyvezetői jogait arra hivatkozva, hogy az MTV érdekeivel ellentétesen cselekedett a Nap-kelte szerződésbontásakor, mivel "borítékolható" kártérítési pernek teszi ki a Magyar Televíziót. Helyette - más alelnök nem lévén - az MTV igazgatóinak egyikét bíznák meg az ügyvezetéssel. Ez a kuratóriumi elnökség kétharmadával "átmehet". Medveczky azzal védekezhet, hogy bevételt remél a reggeli műsorsáv reklámidejének értékesítésétől. Az aduászt maga az alapító okirat jelentheti a számára: az ugyanis kimondja, hogy ügyvezetői jogkörrel csak alelnököt lehet megbízni, ám Medveczkyn kívül nincs alelnöke a Magyar Televíziónak.

A Nap-kelte nem csinál több fantomadást
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.