Egyházbíróság előtt a lelkész

Fegyelmi eljárás indult Czapp József mikepércsi református lelkész ellen egy általa írt nyílt levél miatt, amit májusban a Népszabadság közölt.

Pénteken megkezdődött Czapp József mikepércsi református lelkipásztor pere a Debreceni Református Egyházmegye bírósága előtt, ahol azzal vádolják: a Népszabadság 2009. május 22-i számában közölt nyílt levelével megsértette a református közösségek méltóságát és jó hírét. Az ügy előzménye: a hazai és határon túli magyar református egyházak május 22-én Debrecenben ünnepi zsinat keretében megalapították az egységes Magyar Református Egyházat, és aznap Czapp József nyílt levelet írt Egy ünnep margójára címmel. A levelet Bölcskei Gusztáv püspöknek, a református egyház zsinati elnökének címezte. A lelkész - aki korábban Bölcskei közvetlen munkatársaként dolgozott püspöki titkárként - azt a kérdést tette fel, hogy "mi ez a gyűlés egyáltalán, mire való, mire jó, a meghirdetett nagy ünnepen mit ünnepelünk? Az ünnep után lesz-e érdemi változás az egyház szolgálati munkájában?"

A Tiszántúli Református Egyházkerület határozatban ítélte el a cikket és annak szerzőjét azzal az indokkal, hogy - idézzük - "az írás stílusa, a megjelenés helye, ideje és módja megsértette az egyház ünnepét". Az egyház álláspontját képviselő Kocsis Márta jogász a pénteki egyházbírósági tárgyaláson azt mondta: a vélemény kifejtésének szabadsága csak addig terjedhet, amíg nem csorbítja mások méltóságát és jó hírét.

A tárgyaláson Czapp József úgy fogalmazott: nagyon rossz idők szelleme kísért, mert az egyházban természetes dolognak kellene tekinteni a más véleményt. Hozzátette: bibliai példák bizonyítják, hogy még Istennek is föl lehet tenni kérdéseket, nemhogy egyházi vezetőknek. Arra a bírói kérdésre, hogy miért nem zárt borítékban juttatta el véleményét Bölcskei Gusztávhoz, a lelkész azt válaszolta: a levelét a nyilvánosságnak szánta.

A tárgyaláson egy egyházbíró azt mondta: a Népszabadságot nem olyan emberek olvassák, akik ilyen egyházi ügyekben kompetensek. Erre Czapp József azt felelte: nem érti, hogy miért sérti a magyar reformátusokat, ha egy lelkész írása a Népszabadságban jelenik meg. Hozzátette: az nem érv, hogy az újságot sokan "kommunista lapnak" tartják, hiszen már húsz év eltelt a rendszerváltás óta. Ráadásul 1989 előtt a reformátusok is követtek el hibákat, ezért jó volna - mondta -, ha a megbocsátás szelleme munkálna bennük.

Az egyházat képviselő jogász indítványozta: a cikk miatt Czapp József kapjon írásbeli figyelmeztetést, és hat évre függesszék fel a magasabb egyházi tisztségre való válaszhatóságának jogát. Az egyházbíróság október 8-án folytatja a tárgyalást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.