Újabb kazetták a fóti 'pótmunkaügyben'

Tanúként hallgatta meg a rendőrség a fóti hangfelvétel egyik szereplőjét, majd a nála elrendelt házkutatás során újabb kazettát foglaltak le, amely megerősítheti a bűncselekmény gyanúját az úgynevezett "pótmunkaügyben". Eközben a város polgármesterének felfüggesztéséről ma újabb bírói ítélet várható. Mádly Zsolt a jegyző kirúgását kezdeményezte.

Tanúként hallgatta meg a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya Simó Attilát, a Fóti Közszolgáltató Kft. ügyvezetőjét az úgynevezett "pótmunka-ügyben" - tudtuk meg. Simó egyike azoknak, akik szerepelnek az elhíresült fóti hangfelvételen. Ezen - Simó mellett - Kalló Richárd, a közszolgáltató cég felügyelőbizottságának a Fidesz által delegált és azóta lemondott elnöke, illetve Szilos József ügyvéd tárgyal, utóbbi állítólag a helyi útfelújítási beruházásban érdekelt egyik cég képviseletében.

Szilos az iránt érdeklődik, miként lehetne "pótmunkázással" elkölteni azt a közel ötvenmillió forintot, amely a cég által benyújtott 108 milliós - a legolcsóbb és így nyertes - ajánlata és az önkormányzat 152 milliós keretének különbözete. Szilos a felvételen azzal győzködi a pótmunkázást elvben jóváhagyni hivatott Simót, hogy "ebben érdekeltté tudnálak téged tenni, vagy én téged érdekeltté teszlek, hogy milyen úton-módon, azt majd megbeszéljük veled".

A beszélgetés egy részében utalnak arra, hogy ezt a technikát már más városoknál is alkalmazták - a felvétel ezen részében elhangzik Kövér László, a Fidesz választmányi elnökének neve is, mint akihez fordulni lehet hasonló ügyekben. A Fidesz ezt, a hangszalagon elhangzó kijelentést azóta sem kommentálta.

Lapunk úgy értesült, hogy Simót tanúként hallgatták meg az ügyben, aki közölte: ő készítette a hangfelvételt attól tartva, hogy a korrupciósnak látszó ajánlat provokáció. A Simó lakásában tartott házkutatáson a rendőrség lefoglalt egy másik hangfelvételt is, amelyen Simó és Szilos egy későbbi beszélgetése hallható. Állítólag az itt elhangzottak alátámaszthatják a vesztegetési kísérlet gyanúját.

Eközben a fóti polgármester, Mádly Zsolt (KDNP-Fidesz) korábbi, a képviselő-testület többsége által kezdeményezett felfüggesztéséről ma újabb bírósági tárgyaláson mondhatnak ítéletet. A hét elején egy hasonló eljárásban a Pest Megyei Bíróság - Mádly panaszbeadványa nyomán - már visszahelyezte hivatalába a városvezetőt azzal, hogy felfüggesztését nem indokolták kellően.

Ma ugyanez a bírói tanács hoz döntést ugyanebben az ügyben, immár a fóti képviselő-testület indítványa nyomán. Úgy tudjuk, hogy Mádly tegnap - hivatalát is elfoglalva - arra utasította személyzeti főnökét, hogy szüntesse meg a jegyző munkaviszonyát, holott ezt csak a képviselő-testület tehetné meg. Állítólag Mádly kezdeményezi két alpolgármestere, Bartos Sándor (Fidesz) és Földi Pál (Civilek Fótért) helyettesi jogköreinek megvonását is.

A lépés mögött egyes, az érintettek által meg nem erősített információink szerint az húzódik meg, hogy Mádly felfüggesztésének ideje alatt Bartos és Földi is hajlandóságot mutatott arra, hogy a polgármesterrel szembeni második fegyelmi eljárás megindítását támogassák.

Lapunk kereste Mádly Zsoltot, eredménytelenül. A polgármester szeptember 30-ra rendkívüli testületi ülést hívott össze, amelyen ismét kezdeményezi a testület önfeloszlatását.

Nagykanizsán elmaradt az önfeloszlatás

Nem oszlatta fel magát a nagykanizsai közgyűlés, még csak nem is szavaztak erről a képviselők, pedig épp emiatt hívtak össze soron kívüli ülést tegnap. A közgyűlés feloszlatására tett fideszes javaslathoz hónapok óta tartó csatározások vezettek.

A testületben 2006-ban a jobboldal szerzett többséget. Azóta viszont többen is kiléptek a Fidesz-frakcióból, amellyel szakított a jobboldal támogatásával megválasztott polgármester is. Mindez közrejátszott abban, hogy érdemi munka helyett egyre inkább politikai harcok színterévé vált a közgyűlés.

A testület feloszlatásának napirendre vételét nem támogatták csütörtökön a szocialista képviselők, holott korábban ők tettek javaslatot erre. Mindezt azzal magyarázták: korábban támogatták volna a közgyűlés feloszlatását, de most már túl közel vannak a választások.

Vargáné dr. Lenkó Erzsébet jegyző
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.