Mégsem harmadolják a gyermektkezési normatívát

Egyeztetnek a gyermekétkeztetés normatívájáról: biztos, hogy csökken, de az is, hogy nem annyival, mint amennyivel azt tervezték.

A hét elején a Gyermekszegénység Elleni Programiroda nevében Ferge Zsuzsa levélben hívta föl a figyelmet arra, hogy a költségvetési törvénytervezetből kiolvasható számok szerint az intézményi gyerekétkeztetésre szánt pénz jövőre harmadára, vagyis 65 ezer forintról 22500-ra csökken. A legszegényebb településeknek pótolnák a kieső pénzt: az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok ezért továbbra is a korábbi színvonalon biztosíthatnák a gyermekétkeztetést.

Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke tegnap a gyermekétkeztetésre szánt pénz csökkentéséről azt mondta: a költségvetés számainak tervezésénél azt gondolták, a gazdagabb önkormányzatok megtehetik, hogy a hiányzó pénzt egyéb forrásaikból teremtsék elő.

- Elvi gondom van a normatíva csökkentésével. A feladat, azaz a gyermekétkeztetés kötelező, és nem azon múlik, gazdag-e az önkormányzat vagy sem. Az állam megrendeli a feladatokat az önkormányzatoktól, és a minőséget is elvárja. Csak épp nem biztosítja hozzá az elegendő pénzt - ez már a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége főtitkárának véleménye. Zongor Gábor szerint azzal az érveléssel is baj van, hogy a gazdagabb önkormányzatoknak vannak átcsoportosítható forrásaik. Csakhogy ezek számos normatívára nem jogosultak.

Látszólag érthetetlen a szándék: miért épp a gyermekétkeztetésen kéne drasztikusan vágni, miközben az ettől remélt bevétel - 12 milliárd forint - ezt önmagában nem indokolná. Az értelmezéshez föl kell idézni egy korábbi, az MSZP-vel folytatott egyeztetéseken elbukó javaslatot, amelyből kiviláglik a szándék: a rászorultsági elv érvényesítése.

A 900 ezer érintett gyerek fele kap étkezési támogatást. Körülbelül 200 ezren semmit nem fizetnek, a többiek 50 százalékos kedvezményt kapnak. Ez utóbbit a három- vagy többgyermekes családok automatikusan megkapják, függetlenül attól, hogy a szülők mennyit keresnek. Az el nem fogadott javaslat a jobb módú szülők térítési díját emelte, az étkezésre szánt normatívát változatlanul hagyta volna.

A kormány a rászorultság elvének érvényesítését szeretné az önkormányzatokra testálni, de erre képtelenek lesznek, hiszen az jogszabály-módosítással járna, amire kevés az esély: az ötvenszázalékos kedvezmény továbbra is automatikusan jár majd a három- vagy többgyermekes családoknak. Mindenesetre az elképzelés, jelesül a normatíva harmadolása, tarthatatlan. Megbízható forrásból úgy értesültünk: egészen bizonyos, hogy a gyermekétkeztetési normatívát a tervezettnél csekélyebb mértékben csökkentik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.