Még egy esély a politikusoknak

A közéleti évad elején a választópolgárok adtak egy esélyt a politikusoknak, többségüknek egy hajszállal emelkedett a pontszáma a Szonda felmérése szerint.

Az élen a sorrend változatlan, bár Orbán Viktor ezúttal csaknem utolérte Sólyom Lászlót. Őket a kormányoldal legnépszerűbb politikusa, Szili Katalin követi - néhány érdekesség a Szonda Ipsos által 2009 szeptemberében, a politikusok népszerűségéről készített közvélemény-kutatásból.

Az elmúlt években majdnem minden hónapban azt regisztráltuk, hogy a politikusok megítélése romlik. A ritka kivételek közé tartozik a mostani, amikor inkább a rokonszenv - igaz mérsékelt - erősödését tapasztalhatjuk. A presztízsnövekedés abból fakad, hogy a pártválasztásukban bizonytalanok valamivel toleránsabbak a politikusokkal, mint korábban. E folyamat kedvezményezettjei ezúttal inkább az MSZP politikusai, a hezitáló választópolgárok a megszokottnál nagyobb elismeréssel illetik őket - ezt a körükben regisztrált 5-6 pontos emelkedések jelzik.

A bizonytalanok megengedő beállítódását mutatja, hogy a többi párt vezetőinek is juttattak 1-2 pluszpontot. A pártoktól jelenleg távolságot tartó - de korántsem passzív - választópolgárok listájának élén egyaránt 43 ponttal áll Sólyom László és Szili Katalin.

A hónap talán legérdekesebb jelensége, hogy megállt Dávid Ibolya január óta tartó presztízsvesztése. Sőt valamelyest erősödött is iránta a szimpátia, minden választói csoportban az átlagosnak megfelelő mértékben. Az MDF elnökét - saját pártja támogatói mellett, akiktől 81 pontot kapott - továbbra is főképpen az MSZP szavazói respektálják: 42 pontra értékelték. A Fidesz táborában 27 pontos.

Felfelé indult el Lendvai Ildikó is, múlt havi eredményéhez képest 4 pontot gyűjtött. Vele kapcsolatban is a bizonytalan választópolgárok véleménye javult a leginkább. E csoportban a múlt havi 25-ről 31-re nőtt a népszerűségi mutató. Az MSZP-sek véleménye nem változott a pártelnökről, 54 ponttal viszonyulnak hozzá. A szocialisták körében ezúttal Bajnai Gordon a legkedveltebb - 61 ponttal -, de tőle alig marad le az 59 pontos Gyurcsány Ferenc és az 58 pontos Szili Katalin.

A házelnöki széktől hét év után búcsúzó MSZP-s politikus mindvégig a legnépszerűbb közéleti személyiségek közé tartozott. 2005 és 2007 között többször is rangsorvezető volt, s néhány alkalommal még az idei év első felében is sikerült a csúcsra érnie. Az évek során az ő népszerűségi mutatói is csökkentek. Szili Katalin a viszonylagos konszenzust élvező közéleti személyiségek közé tartozott, s ma is odasorolható. Nemcsak a sajátjai és a bizonytalanok körében kedvelt, de az ellenzéki szavazók is kevésbé utasítják el (31 ponttal), mint a többi szocialista politikust - akik egyébként legfeljebb 20 pontot kapnak onnan. (Szonda Ipsos)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.