Másodszor is figyelmeztetés nélkül ölt az új influenza

Ki sem alakulhattak az influenza tünetei, olyan gyorsan végzett második Magyarországon áldozatával a H1N1 vírus. A fiatal, makkegészséges férfi halálát az új influenza szövődménye, a vérzéses tüdőgyulladás okozta. Tegnap bejelentették: hatékony az új influenzavírus elleni magyar vakcina.

A hét elején meghalt az új influenza második magyarországi áldozata. A 34 éves férfi minden érzékelhető előzmény nélkül, az otthonában esett össze. A kiérkező háziorvos már csak a halál beálltát tudta megállapítani. Korábbi betegséggel, egyéb más tünetekkel nem volt magyarázható a férfi halála, ezért az orvos igazságügyi orvostani boncolást kért. Ennek során derült ki, hogy vérzéses tüdőgyulladás okozta a halált. Később a tüdőszövetből kimutatták az új influenza vírusát.

A vérzéses tüdőgyulladás ritka, ám súlyos betegség - mondta lapunknak Nyulasi Tibor, a Fővárosi Szent János kórház intenzív osztályának vezető főorvosa. A szakember szerint a kór nagyon gyorsan, órák alatt végzetessé válhat. A vérzéses tüdőgyulladásra általában köhögés, légzési nehézség, véres köpet és nem utolsósorban láz figyelmeztet. Csakhogy a hét elején meghalt férfi esetében egyikről sem tudott senki.

A hatóságok tájékoztatása szerint a férfi nem járt külföldön, családtagjai szerint makkegészséges volt. A közvetlen környezetében élőket már vizsgálják: nem fertőződtek-e meg a vírussal.

Az első hazai áldozat halála is váratlan volt. A 41 éves, szív- és tüdőbeteg férfi szintén az influenzafertőzés miatt kialakult tüdőgyulladásba halt bele június közepén. Ő sem érezte magát betegnek.

Az ÁNTSZ eddig 205 új influenzás beteget regisztrált, bár Székely Tamás egészségügyi miniszter szerint ennél sokkal többet kaphatták már el a fertőzést, csak valószínűleg nem fordultak orvoshoz. Az új influenzára egyébként is jellemző, hogy gyakran enyhe és gyorsan múló betegséget okoz. A férfi halálát bejelentő tegnapi tájékoztatón a miniszter kifejezetten rossz hírnek nevezte, hogy a fiatalember teljesen egészséges volt. Ez ugyanis azt jelenti, hogy észrevétlenül, az orvosi beavatkozásra esélyt sem adva, fajulhat végzetessé az új vírus okozta fertőzés.

Tegnap a Nemzeti Pandémiás Bizottság elnöke, Bujdosó László bejelentette: hatékony a magyar vakcina az új típusú influenzavírus ellen. legkorábban a jövő hét végétől megkezdődhet az A(H1N1) vírus elleni védőoltás beadása is. Az Országos Gyógyszerészeti Intézethez ugyanis megérkezett az Omninvest összes olyan dokumentációja, amely alapján a Magyarországon gyártott A(H1N1) vírus vakcina forgalomba hozatali engedélyét várhatóan a jövő hét elején kiadhatják. A háziorvosok kétszáz forintot kapnak az állam által térítésmentesen biztosított vakcina beadásáért.

A háziorvosoknak, a házi gyermekorvosoknak, valamint az üzemorvosoknak a következő hetekben mintegy 5,3 millió térítésmentes vakcinát kell beadniuk a lakosságnak, amiből négymilliót az új, 1,3 milliót pedig a szezonális influenza elleni védekezést szolgálja.

Nem a kórházak közötti utaztatás okozta annak a férfinak a halálát, akinek története a hét elején bejárta a sajtót. Az igazságügyi orvos szakértői intézet vizsgálata szerint a férfi agyában egy elvékonyodott ér pattant meg, a koponyába ömlő vér pedig percek alatt összenyomta az agytörzset. A túlélésre akkor is kevés esélye lett volna, ha kórházban történik vele ugyanez. Az 54 éves férfi hasfájásról panaszkodott, az orvos mentőt hívott hozzá, amely nem az ügyeletet adó Egyesített Szent István-Szent László kórház sebészetére, hanem a Péterfy Sándor utcai kórházba vitte. Ott nem volt ügyeletes sebész, de megvizsgálták és mentővel átküldték az ügyeletes intézménybe. Ott infúziót kapott, de nem találtak okot operációra, ezért viszszautalták a Péterfy belgyógyászatára. A férfi azonban nem várta meg az újabb mentőszállítást, személygépkocsival egy harmadik kórházba indult, de útközben elvesztette az eszméletét. Az utcán újraélesztették, bevitték a Péterfybe, ahol másnap délelőtt meghalt. Ügyében az Egészségbiztosítási Felügyelet és a miniszter is vizsgálatot rendelt el. A Szent István kórház ügyeletvezetőjét az ügy tisztázásáig felmentették a munkavégzés alól.

Székely szigorít a kórházakkal szemben

Ha a kórházak a pénzhiány miatt szűkítenék az ellátást, a miniszter jogszabályalkotással fog gondoskodni arról, hogy csak a legszükségesebb esetekben halasszák el a beavatkozást. Ám úgy senkit nem küldhetnek el az intézmények, hogy meg ne vizsgálták volna - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón. Székely úgy fogalmazott: reméli, hogy a szakmai érdekképviselők a következő tárgyaláson kedden kicsit rugalmasabbak lesznek. Lapunk úgy tudja: az egészségügyi miniszter erre a tárgyalásra erősítéssel, Oszkó Péter pénzügyminiszterrel érkezik.

Székely jelezte azt is, hogy számításai szerint az ellátások három százalékának fedezetét követelik a kórházi szövetségek. Ez viszont nem teszi indokolttá, hogy pénzhiányra hivatkozva utasítsanak el betegeket a beígért ellátásszűkítő akcióban. Ha szükséges, jogszabályokkal kötelezi az intézményeket az ellátásra. Csak olyan kezeléseket sorolhatnak későbbre, amelyek esetében ez nem okoz egészségkárosodást.

Tegnaptól zöld zászló kitűzésével támasztják alá követeléseiket  a kórházak, egészségügyi intézmények
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.