A helybéliek tiltakozása ellenére megkezdődött a zákányi romatelep-felszámolás

A zákányi önkormányzat hétfői döntése után - a lakossági tiltakozások ellenére - elkezdődött a romatelep-felszámolási program a somogyi községben. A zákányiak többsége nehezen fogadja el ezt, nincs nyugalom a faluban.

Tollal, papírral a kezükben járják Zákány utcáit kedd délután óta a somogyi falu romatelepének lakói. Feladatként kapták a polgármesteri hivataltól, hogy összeírják: hol, melyik ház eladó a községben. Utcáról utcára vonulnak a telep szószólója, Orsós János vezetésével, s ott, ahol "Eladó" feliratú táblát látnak, megállnak, papírra vetik a címet és telefonszámot.

Az eladó házak összeírásával elkezdődött Zákányban a romatelep-felszámolási program, amire ötvenmillió forintot nyert a szociális tárca pályázatán az önkormányzat. Ebből - 34 millió forintért - öt házat vesznek és újítanak fel a faluban, majd bérlőként odaköltöztetik a község határában lévő telepen élő négy családot, összesen huszonhárom embert. A fennmaradó 16 millió forintból elbontják a nyomortelep - víz, gáz, csatorna nélküli, düledező - épületeit, közmunkaprogramot indítanak,
és iskolába, szakmát adó tanfolyamra íratják be az aktív korúakat, valamint a családok beilleszkedését segítő mentort alkalmaznak.

Noha a programra elnyert 50 millió forint Zákány történetének eddigi legnagyobb pályázati sikere, mégis, épp ez váltott ki példátlan ellenségeskedést a községben. A múlt hétfői falugyűlésen kiderült ugyanis, hogy a telepfelszámolást egyáltalán nem támogatja a helyiek egy része. A vita hevességét jelzi: a tiltakozások miatt lemondott a polgármester, s még az is felmerült, hogy visszalép a falu a programtól.

A hétfő esti rendkívüli ülésen azonban a képviselők - noha a tanácsteremben csaknem félszáz helyi bírálta a programot és a testületet - úgy döntöttek: nem mondanak le a projektről.

A program elindult, de a viták nem csitultak az 1300 lakosú faluban.

- Felháborodottak és dühösek az emberek - így foglalja össze a község egyik presszójának felszolgálója a törzsközönség hangulatát. - Én is igazságtalanságnak tartom a programot. Ha tizenkét évig spóroltam, hitelt vettem fel, hogy házam legyen, akkor másnak miért hull az ölébe minden?!

Nem mindenki fogalmaz ilyen visszafogottan. Ahogy eddig, most is többen állítják a - kivétel nélkül névtelenséget kérő - tiltakozók közül, hogy a romák beköltöztetése miatt a településen elértéktelenednek a házak, nő a lopások, betörések száma. A hétfő esti testületi ülésen - amikor Orsós János kiállt a tiltakozók elé, és nekik szegezte azt a kérdést, miért is ellenzik a romák beköltöztetését - volt, aki azt válaszolta: "Mert nincs pénzem se kutyára, se kerítésre!"

Mindezek ellenére a helyiek közül többen is úgy vélik, alapvetően nem romakérdésről van szó. Az egyik bolt előtt megszólított asszony azt mondta: - Érzékelhető némi cigányellenesség, de szerintem nem ez a fő ok. Inkább irigység, rosszindulat, önzés áll a tiltakozások hátterében.

- No és a tájékozatlanság - mondja már a polgármesteri hivatalban Novográdecz Antalné, a telepfelszámolás projektvezetője. - Sokan úgy bírálták a programot, hogy azt sem tudták mi történik. Az a tévhit például napokig tartotta magát a faluban, hogy tízmilliós házat kapnak a romák ajándékba. Amikor azonban elmondtam nekik, hogy csak bérbe kapják az épületeket, ráadásul egy sor kötelezettségük is lesz, sokan elcsendesedtek.

- Úgy vélem, hogy a falu lakosságának legfeljebb húsz-harminc százaléka ellenzi a programot, de biztos vagyok abban, hogy lassan megnyugszanak a kedélyek - mondja Jankó Szabolcs alpolgármester. - Bár komoly bírálatok érték az önkormányzatot, sőt egyes pletykák szerint már aláírásgyűjtésbe kezdtek néhányan, hogy feloszlassák a testületet, meggyőződésem, jól döntöttünk. Abban viszont hibáztunk, hogy hamarabb, többször és többet kellett volna beszélnünk az itt élőknek a programról. Persze a gyűlölködőket így sem tudtuk volna meggyőzni, de sok volt a félreértés, a téves információ, a pletyka.

Bár a faluban továbbra is érzékelhető a feszültség, a telepen élők fellélegeztek, amikor kiderült, hogy az önkormányzat nem mond le róluk. S nem csak örömöt, hanem afféle dacot is érezni a telepen élők körében. - Sokan szidnak minket, de be fogjuk bizonyítani, hogy nem hiába kapunk segítséget - jelenti ki Orsós János. - Nagy lehetőség ez számunkra, nem hagyhatjuk elveszni.

A fiatalember apósa, Orsós Imre erre így reagált: - Vigyázni fogunk a házakra. Jöjjön vissza egy év múlva, meglátja, különbek lesznek azok, mint bármelyik másik a faluban!

2005-ben indította el a kormány a romatelep-felszámolási programot. A tavalyi év végéig 35 településen 774 roma család lakhatási körülményein javítottak, hárommilliárd forintból. 211 család új vagy felújított házba költözhetett, 563 esetben pedig már meglévő épületeket korszerűsítet-tek. Az idén Zákány mellett Bódvalenke, Gyulaj, Szigetvár és Tornanádaska nyert ilyen pályázaton öszszesen 250 millió forintot - mondta Ürmös Andor, a szociális tárca romaintegrációs főosztályának vezetője. Kérdésünkre válaszolva közölte: az idei nyertesek közül csak Zákányban okozott feszültségeket a telepfelszámolás. (B. A.)

Összeírták, hogy hol, melyik ház eladó a faluban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.