A legszebb tehén a körúton

A pesti belváros nagy forgalmú utcájában feltűnően festett furgon mögött gyűlik a tömeg. Tényleg szokatlan a látvány. A kocsi ajtaján egy majdnem Milka formájú tehén, az oldalán három helyes gyermek és a felirat: termelői tej Etyekről.

A patikatisztaságú kocsi belső terében, high-tech környezetben hatalmas, 450 literes tartály mellett egy fehér köpenyes hölgy ül, és átlátszó flakonokba méri a tejet. A kocsi ajtaján hivatalos papírokkal alátámasztva: a tej ára, a nyitva tartás és a legkülönfélébb engedélyek, köztük a laboratóriumi bevizsgálás eredménye a tej minőségéről. Az emberek jönnek. Ki azért, mert visszajáró vásárló, ki azért, mert utálja a dobozos tejet, ki azért, mert megfogta a felirat: termelői tej.

A körúti tejárusítás ötlete Hegedűs Imrétől, a Bicskei Mezőgazdasági Részvénytársaság igazgatójától származik.

Nem csak Budapestre járnak. Árulnak Tatán, Tatabányán, Bicskén, Zsámbékon, Tökön, Budakeszin, Pilisszentivánon, Pilisvörösváron, Piliscsabán, Etyeken, sőt Budaörsön, Érden és Diósdon is. Tizennégy gépkocsival terítik az aznap reggel lefejt, friss tejet. Az első direkt értékesítésű tejszállítmány 2005. szeptember 10-én gördült ki a társaság udvaráról.

Az ötlet négy, ma már muzeális tejesüvegnek köszönhető, amelyek Hegedűs Imre otthonának komódján állnak. Száz éve már pontosan tudták, hogyan kell a tejet értékesíteni, most csupán meg kellett találni ennek a modern formáját. A fogadtatás az ötletgazdát igazolta, akinek közel 2000 tehén tejének eladásáról kell gondoskodnia. A visszajelzések pozitívak, a vásárlók 70 százaléka immár visszatérő vevő.

Hegedűs Imrének jó tapasztalatai vannak a hatóságokról. Állítja, hogy - minden ellenkező híreszteléssel ellentétben - a hatóságokkal igenis zöld ágra lehet vergődni. Persze nem megy minden pofonegyszerűen, de minden engedélyt simán meg lehet szerezni, ami nem kis mutatvány, hiszen összesen öt szakhatóság bólintására van szükség. A marketing a lehető legegyszerűbb: a kocsik oldalán látható három mosolygó gyermek édesapja Hegedűs Imre, a majdnem Milka tehén pedig a gazdaságé. Ő Nelli, aki négy évvel ezelőtt az ország legszebb tehenévé választottak.

Az igazgató meggyőződése, hogy csak a minőséggel és a frissességgel lehet felvenni a versenyt az óriásokkal szemben. Márpedig a minőség az állatoknál és a környezetnél kezdődik, mondja. A felhasznált takarmány 90 százalékát maguk termesztik. Nem olyan régen belevágtak egy komoly telepfejlesztésbe, ahol a környezet védelme volt a legfőbb cél. Ennek az évnek a végén már azt tudják mondani, hogy szarvasmarhatelepükön egyetlen csepp szennyezett víz nem kerül a talajba, s egyetlen talicskányi istállótrágya sem szennyez.

Hegedűs Imrének nincs túl jó véleménye a termelői környezetről és gondolkodásról. Szerinte a magyar gazdák jó része sznob és kishitű. Elvárják, hogy a magyar fogyasztó minden körülmények között a magyar terméket válassza, még akkor is, ha drágább, mint a külföldi. A többségben azonban fel sem merül, hogy maga is magyar terméket vegyen. Ahhoz, hogy ez másként legyen, szerinte agyvisszamosásra, netán generációváltásra lesz szükség.

Furgonból árulják a termelői tejet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.