Bekeményítettek a civilek

Megelégelték, hogy a pályázati rendszer a "teljes bizalmatlanságra" és a "jelentős erőfölény korlátlan érvényesítésére" épül. Civil szervezetek egy csoportja petícióval tiltakozott, mások demonstráltak.

"Értesítjük tisztelt pályázóinkat, hogy a TÁMOP 5.5.1 jelű Közösségi kezdeményezések, programok támogatása című konstrukció pályázati kiírása határozatlan időre felfüggesztésre kerül" - adta hírül honlapján a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ). Ezzel 900 millió forint sorsa vált bizonytalanná - világít rá az indoklást nélkülöző, szűkszavú közlemény lényegére Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója. Uniós pénzről van szó, amely elvész, ha nem használják fel 2011 végéig.

Csak látszólag sok az idő addig. Móra Veronika elmondása szerint optimális esetben is legkorábban 2011 márciusában indulhattak volna a támogatott helyi programok: feltéve, hogy sikerül tartani az eredeti, amúgy is szoros menetrendet. Csak éppen az NFÜ váratlan bejelentésével, amely épp a beadási határidő napján született, felborult a menetrend.

Hét civil szervezet ezért tiltakozó levelet írt az NFÜ elnökének, a gazdasági, valamint a szociális miniszternek: szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy "újabb uniós források lehívása és felhasználása kerülhet veszélybe".

Mások nem egy konkrét ügyben, hanem általánosságban, a pályáztatási rendszer anomáliái miatt demonstráltak a fővárosban. Az akciót kezdeményező tizenöt szervezethez eddig több mint nyolcvan egyesület és alapítvány csatlakozott.

A támogatási rendszer a teljes bizalmatlanságra, a jelentős erőfölény korlátlan érvényesítésére, az értelmetlen és túlzó kontrollra, a drákói szigort érvényesítő szűklátókörűségre, az egyoldalúságra épül - állítják a tiltakozók. Csak a pályázó számára vannak időkorlátok. Az ellenőrzési eljárások során a lebonyolító szervezet elképesztő szakmai, adminisztratív, ügyviteli és egyéb hibákat követ el - minden következmény nélkül.

A pályázókat ugyanakkor apró vagy vélt hibákért gyakran szigorúan büntetik, olyan jogorvoslati lehetőségek nélkül, amelyek során tisztázhatók, korrigálhatók lennének a tévedések. Elfogadhatatlan - hangsúlyozzák -, hogy a pályázati kiírásokat menet közben módosítják, ugyanakkor számon kérnek törvényeket, amelyek a pályázat meghirdetésekor még nem is léteztek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.