Törvényt sértett az OIT?

Egészen bizonyosnak látszik, hogy az új főbíró kezdeményezésére törvénysértő módon mentették föl hivatalából az Országos Igazságszolgáltatási Tanács hivatalának korábbi vezetőjét.

Egy valótlan tartalmú előterjesztés alapján mentették fel az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) hivatalának vezetőjét, Szelényiné Roszik Erzsébetet. Ő kérdésünkre megerősítette az erről szóló lapinformációkat, hangsúlyozva: Baka András főbíró nem mondott igazat, amikor a leváltását kezdeményezve azt közölte a testület ülésén, hogy a hivatalvezető maga akar távozni. A tanácshoz benyújtott dokumentum szerint Szelényiné többször adott hangot azon szándékának, hogy a jövőben szeretne ismét ítélkezési tevékenységet folytatni. Ez az érintett szerint hazugság.

A volt hivatalvezető elmondta: Baka az esetleges személycsere lehetőségéről tényleg beszélt vele, jelezve, hogy szívesen látna mást az OIT hivatalának élén. Szelényiné azonban kijelentette: nem kíván lemondani, de ha nem élvezi az új főbíró bizalmát, hajlandó a Legfelsőbb Bíróságon vagy a Fővárosi Ítélőtáblán dolgozni. Konkrétumokról viszont sem akkor, sem utóbb nem esett szó.

Szelényiné állítja, hogy két törvénysértés is történt. Az OIT jogosult ugyan a határozatlan időre kinevezett - államtitkári besorolású - hivatalvezetőt felmenteni, de a döntést indokolnia kell, s ez elmaradt. Sokkal durvább jogsértésnek tartja azonban azt, ahogyan a Fővárosi Bíróságra került. Az OIT hivatalába berendelt bírót ugyanis kizárólag saját kérelmére, illetve a hivatalvezető kezdeményezésére helyezhetik át. Itt pedig egyik feltétel sem teljesült. Ráadásul korábbi Pest megyei elnökként most jóval alacsonyabb beosztással kell beérnie. Emiatt könnyen előfordulhat - véli -, hogy egyetlen bírósági vezető sem akar majd a hivatalban dolgozni, mert ha onnan kiteszik a szűrét, túl sokat veszíthet. Munkajogászok szerint a bíró a siker reményében kezdeményezhetne eljárást, ám kérdésünkre leszögezte: nem pereskedik a saját kollégái ellen.

Információnk szerint a tanács tagjai valóban nem láttak írásos kérelmet arról, hogy Szelényiné a felmentését kéri, de ezt nem is követelték. Nem vitatták ugyanis, hogy Baka joga megválogatni, kivel akar együtt dolgozni. Ezért jelentős többséggel szavazták meg az előterjesztést, majd próbáltak megfelelő beosztást találni Szelényinének. A Legfelsőbb Bíróságon, illetve a fővárosi táblán azonban nem volt üres büntetőbírói státus, ezért a Fővárosi Bíróságra helyezték. Azt forrásaink sem vitatják, hogy ehhez szükség lett volna az érintett hozzájárulására.

Minderről szerettük volna megkérdezni Baka Andrást, ám ő külföldön tartózkodik. Hivatalosan meg nem erősített hírek szerint Strasbourgban ítélkezik: az emberi jogi bíróságon folyamatban lévő korábbi ügyeit fejezi be.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.