Egészségügyi vezetők ultimátuma

Akár éhségsztrájkra is készek a kórházaikért az igazgatók - derül ki abból az ultimátumból, amellyel pénz követelnek a kormányzattól. A szaktárca péntekre egyeztetésre hívta őket.

Országos tiltakozó akciósorozattal akarják az egészségügyi intézmények vezetői arra kényszeríteni a kormányt, hogy több pénzt adjon az ágazatnak. A Magyar Kórházszövetség, az Egyetemi Klinikák Szövetsége, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete, a Medicina 2000 Járóbeteg Szakellátás Szövetsége tegnap közös nyilatkozatot bocsátott ki, melyben állítják: ha a kormány nem biztosít több forrást a kórházak, szakrendelők működtetéséhez, hetente újabb és újabb demonstrációba kezdenek.

A Magyar Kórházszövetség elnöke, Varga Ferenc szerint 25 milliárd forint többletre van szükség ahhoz, hogy "kihúzzák" ezt az évet. A zárolt 13 milliárd feloldására, és 12 milliárd forint új pénzre. Ha erre nem kapnak ígéretet, már jövő héten a tiltakozás zöld zászlói kerülnek az egészségügyi intézményekre, az orvosok, ápolók szintén viselik majd a zöld szalagot. A betegeket a folyosókra, betegvárókba kihelyezett transzparenseken tájékoztatják: ki és mi a felelős az ellátási körülmények romlásáért. Ha még mindig nem változik semmi, a következő héttől bejelentik, hogy nem képesek a szakmai minimumfeltételeket sem biztosítani, és nem hajlandók aláírni az új finanszírozási szerződést az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral. És a végső érv: október második hetétől mintegy negyven kórházigazgató éhségsztrájkba kezd, majd újabb egy hét múlva sztrájk következik. A sürgősségi ellátáson kívül korlátoznak minden orvosi ellátást. Ettől az időponttól nem hajlandók az Egészségbiztosítási Felügyelet bírságait sem befizetni, és fölhagynak a számlák fizetésével is.

Az érdekképviseletek egységét Székely Tamás szakminiszter néhány napja írt levele hozta létre. Ebben a tárca vezetője tájékoztatta az érintetteket arról, hogy mennyi pénzre számíthatnak az októbertől bevezetendő új, fix finanszírozási rendszerben. A Kórházszövetség, a EGVE és más szervezetek javaslatára választotta volna ki a kormányzat, hogy milyen alapon osztják szét a kasszában lévő pénzt. Néhány hete a Népszabadságnak több intézményvezető úgy nyilatkozott: bár nem tartják jó megoldásnak, de belátják, nincs más lehetőség, mint a teljesítménytől független, fix (bázis)finanszírozás alkalmazása, mert így legalább biztosan tudják majd, mekkora összegre számíthatnak.

A miniszteri tájékoztató levél alapján viszont akármelyik változatot is választanák, a korábbi, megszokott összeg nyolcvan százalékához juthatnak hozzá - mondta lapunknak Budaházy Emil, a Péterfy Sándor utcai kórház főigazgatója. Abból pedig jó, ha a béreket kitudják fizetni illetve - szavai szerint - valamennyi még juthat a betegek étkeztetésére. Hozzátette: most is belátják, hogy nincs más mód, mint az új rendszer alkalmazása, de álmukban sem gondoltak arra, hogy ilyen kevés pénz áll rendelkezésre.

Az érdekképviselet ultimátumára a tárca közleményben reagált. Mint írták: döbbenettel olvasták a szervezetek állásfoglalását. A tárca eddig is folyamatosan egyeztetett az érintettekkel a finanszírozás kérdéseiről, és ezek a megbeszélések még folynak is. Sőt maguk a szakmai a szervezetek kezdeményezték az új rendszer bevezetését, amit a múlt héten Bajnai Gordon miniszterelnökkel való találkozójukon meg is erősítettek. A tárca felhívja az ágazat szakmai vezetőinek figyelmét arra, hogy gazdasági válság van, melynek hatására az E-Alap bevétele a zárolt 13 milliárd forintnál jóval nagyobb mértékben csökkent. A kormány ugyanakkor garanciát vállalt arra, hogy a járulékbefizetések csökkenéséből adódó bevételkiesések 2009-ben nem eredményezhetik az E-Alap kiadásainak változását".

Az egészségügyi kormányzat péntekre rendkívüli egyeztetésre hívja az aláírókat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.