Többmenetes összecsapás Lökösházán

Két év alatt harmadszor csap össze a Békés megyei Lökösházán Szűcsné Gergely Györgyi a bal-, és Tarr Lajos, a jobboldal jelöltje. A tavalyi időközi választáson Tarr győzött. Az idén augusztusban egyhangúlag feloszlatta magát a testület, így novemberben újra voksolás lesz. Ám előtte még bíróság elé állnak a felek.

A tavaly áprilisi időközi választáson - amelyet a korábbi polgármester, Germán Géza halála miatt tartottak - öt jelölt indult. Az aspiránsok közül négyen baloldaliak voltak, végül a függetlenként induló, de jobboldali elkötelezettségű Tarr Lajos nyert a kétezer lelkes, román határ menti faluban.

Az első hónapokat leszámítva vita jellemezte a lökösházi testületi üléseket. Nehezítette a helyzetet, hogy a polgármester-választáson alulmaradt négy jelölt mindegyike a testület tagja volt. Tarr Lajos szerint nekik "savanyú a szőlő", ezért támadtak neki. Szűcsné Gergely Györgyi viszont azt hangoztatta: ők készek voltak az együttműködésre, de Tarr alkalmatlan a polgármesteri feladatok ellátására - szakmailag felkészületlen, továbbá bizalmatlan a képviselőkkel és a községháza apparátusával szemben. Emellett több testületi határozatot nem hajtott végre.

A polgármesteri hivatal munkatársainak fele rövid idő alatt kicserélődött. Ám míg korábbi nyilatkozataiban Tarr szükségszerű, addig a baloldal politikai alapon történt cserékről beszélt, amelynek következtében - megítélésük szerint - sokat romlott a munka színvonala.

Elsőként baloldali képviselők azért bírálták Tarr Lajost, mert - testületi felhatalmazás nélkül - 2008 nyarán elment Monokra, hogy az ottani szociális modellt tanulmányozza. Egy képviselői kérdés nyomán a polgármester visszafizette a községháza pénztárába ennek az útnak a költségeit. Ugyancsak tavalyi történet, hogy Telek János alpolgármester testületi ülésen arról érdeklődött: a polgármester tényleg azt mondta-e, hogy "géppisztolylyal le kellene lőni minden kommunistát"? Erre Tarr nemleges választ adott. Ekkor a tíztagú testület fele - az öt képviselő szerint tanúk bizonyítják, hogy elhangzott a kijelentés, tehát a polgármester az ülésen nem mondott igazat - tiltakozásképp kivonult a teremből.

Az augusztusban feloszlott testület baloldali tagjai - köztük Telek János és Vásárhelyi László - azt mondták: nem kaptak kellő mennyiségű és mélységű információt, ezért nincsenek tisztában a falu költségvetési helyzetével. Nem tudják, mennyi az önkormányzat kifizetetlen számlája. Azt állították: mivel az évről évre 15-20 milliós forráshiánnyal küzdő község az idén rendhagyó módon nem pályázott az önhibáján kívül hátrányos települések pályázatán (önhiki), és nem kapott kormányzati vissza nem térítendő támogatást sem, így pénzügyi csődhelyzet fenyeget. Telek szerint mára kimerült a 22 millió forintos hitelkeretük is. Szűcsné Gergely Györgyi - aki egyben a helyi általános iskola igazgatója - hozzáfűzte: egyetlen fejlesztési pályázaton sem nyert a falu, majd bemutatta a gázszolgáltatónak az iskolához címzett egymillió forintos fizetési felhívását. Ezeket a bírálatokat korábban "hazugságoknak" nevezte Tarr Lajos, és azt mondta, a költségvetés rendben van.

A kialakult helyzetet egy a bíróság által tárgyalásra kitűzött becsületsértési per is megterheli. A magánvádas feljelentést Szűcsné tette azok után, hogy idén júliusban egy hivatalos ügyben a polgármesternél járt, aki - elmondása szerint - erősen megragadta a kezét és durva szavak kíséretében kilökte az irodájából. Az ügy tárgyalását októberben tartják a Gyulai Városi Bíróságon. Egy hónappal később a szavazóurnáknál csatázik Szűcsné Gergely Györgyi és Tarr Lajos azok után, hogy augusztus elején a tízfős testület egyhangúlag mondta ki a feloszlatásról szóló határozatot.

Szerettük volna közreadni Tarr Lajos véleményét, ám ő elhárította a megszólalás lehetőségét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.