Szigorít a főváros

A főváros szigorítani szeretné a tulajdonában lévő cégek vezetőinek javadalmazási rendszerét, a változtatásokról szeptember 24-én dönthet a Fővárosi Közgyűlés.

Havi másfélmillió forinttal az egyik legjobban kereső budapesti önkormányzati cégvezető Keszler Ferenc, a Fővárosi Vízművek vezérigazgatója, akinek javadalmazását százszázalékos prémiummal egészítik ki. Ha menesztenék, 12 havi végkielégítésre (nagyjából húszmillió forintra) volna jogosult.

Jól keres a BKV első embere, Kocsis István is, havi fizetése másfél millió forint, emellett 150 százalékos prémiumra is igényt tarthat, szolgálati kocsit kaphat, és életbiztosítást fizet neki a vállalat. (Kocsis igazgatósági tag is, havi 240 ezerért.) Felmondása esetén összesen 21 havi jövedelem járna neki: 14 havi végkielégítés, négyhavi titoktartási pénz, valamint háromhavi felmondási idő alatti fizetés, ez összesen majd' nyolcvanmilliót jelenthet.

Az élbolyba tartozik a távfűtő művek vezetője, Kovács Lajos havi 1,25 milliós alapbérével, amelyhez százszázalékos prémium tartozik. Több fővárosi közművállalatnál - például a gyógyfürdőket működtető cégnél, a kertészeti vállalatnál vagy a temetkezési intézetnél - a cégvezető csaknem egymilliót keres havonta, ehhez általában hatvanszázalékos prémium társul. Ehhez általában nem kell mást tenni, mint amiért egyébként a fizetés jár.

Az igazgatósági elnököket tekintve a BKV-nál a legnagyobb a honorárium, havi 320 ezer forint. Nem sokkal marad le a Főtáv, ahol Ferenci Tibor it-elnökként negyedmilliót kap, ráadásul ő a gyógyfürdőcég vezetőjeként 930 ezres fizetést is húz. Havi 210 ezer forintot kap it-elnökként Körmendy Ferenc volt SZDSZ-es városatya a Budapest Filmnél, ugyanennyiben részesül Bánsági György (MSZP) a Főkertnél, illetve Dala Tamás a BGYH Zrt-nél. A felügyelő bizottság vezetője a vízműveknél keres a legjobban, Boruzs András - egyben az SZDSZ budapesti elnöke, valamint a BKV humánpolitikai főosztályának alkalmazottja - felügyeletét havonta háromszázezer forinttal honorálják. Az fb-elnökök közül a középmezőnybe sorolható Nyáry Krisztián - a városháza kommunikációs igazgatója -, aki havi 145 ezerért látja el ezt a munkát a Főkertnél, ugyanennyit kap ugyanezért a tisztségért a Budapest Filmnél Bojár Iván András (SZDSZ), a gyógyfürdőcégnél pedig Somlyódy Csaba (MSZP).

A főváros nyilván az utóbbi hónapok botránysorozatának hatására szigorítaná a tulajdonában lévő cégek vezetőinek javadalmazási rendszerét. A változtatásokról szeptember 24-én dönthet a Fővárosi Közgyűlés. Ennek részeként a vezetőket a jövőben határozatlan időre alkalmaznák. Határozott idejű, idő előtt felbontott munkaviszony esetén ugyanis az elmaradt időre szóló bért is ki kell fizetni a végkielégítéskor. A cégtől távozók végkielégítésének kiszámításakor elsősorban az számítana, mennyi időt töltöttek a vállalatnál. A vezető távozáskor nem kaphatná meg ingyen a szolgálati kocsiját vagy laptopját (korábban ez is általános gyakorlat volt), a prémiumot pedig "objektív és mérhető" feltételekhez kötnék, nem pedig egyfajta automatikus bérpótlékként alkalmaznák, mint most.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.