Szabotázs, avagy az UD-ügy áldozatai

"Van olyan ország, ahol ebbe belebukott volna a fél Fidesz és a mögötte álló gazdasági hatalmasságok" - nyilatkozta Dávid Ibolya a CD-ügyről az egyéves évfordulón. Az MDF elnöke és Herényi Károly már gyanúsítottak.

- Húzzák az időt. Az MSZP a titkosszolgálatokat politikai célokra használja fel, és ebben az MDF a bűntársa - kommentálta a helyettes Fidesz-szóvivő, Cser-Palkovics András, hogy a parlament illetékes bizottsága tegnapi ülésén elhalasztotta a döntést Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi jogának a felfüggesztéséről.

- Nem szabotálja el a mentelmi bizottság a döntést, de a legfőbb ügyésztől további iratokat kér. Szeretnénk, ha az ügyészség megvilágítaná a gyanúnak azt a részét, amely a "kényszerítésre" vonatkozik - mondta Géczi József Alajos. - Györgyi Kálmán és Polt Péter korábban a megkereséseket akceptálta. Szeretnénk meggyőződni arról, hogy nem koncepciós eljárás folyik - tette hozzá a bizottság elnöke. (Almássy Kornél MDF-pártelnökjelölt visszalépésre kényszerítéséről lenne szó, - a szerk.)

Dávid Ibolya és Herényi Károly jelezték: kérik mentelmi joguk felfüggesztését. Az ügyészség június végén kérte ki a parlamenttől bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt az MDF elnökét, illetve egykori frakcióvezetőjét az UD Zrt. ügye kapcsán.

A mentelmi bizottság tegnap nem javasolta viszont Szijjártó Péter (Fidesz) mentelmi jogának felfüggesztését. Draskovics Tibor igazságügyi és Szilvásy György volt titokminiszter jelentette fel a képviselőt, mert Szijjártó azt állította: törvénytelenül hallgattak le, figyeltek meg ellenzéki képviselőket az UD Zrt. ügyében.

A Központi Nyomozó Főügyészség kétrendbeli személyes adattal visszaélés vétségével és egy rendbeli kényszerítés bűntettével gyanúsítja az MDF-es politikusokat.

Ezzel egy év alatt az ellenkezőjére fordult az ügy. A Dávid Ibolya politikai célú lehallgatására vonatkozó állítólagos megbízatástól, s az erről folyó tárgyalástól odáig jutott, hogy a kiszemelt áldozat - illetve politikustársa - vált gyanúsítottá. Önmagában ez a büntetőjogtól nem idegen: más összefüggésben a jogos védelem határainak túllépéseként minősítik az ilyen helyzeteket. De vajon ez történt-e? Ezt még korántsem tudni, de már egy hosszú sor fontos politikus vesztett pozíciót az ügy miatt, mások állásukat, üzleti lehetőségeiket bukták el.

A kiindulópont: egy telefonbeszélgetés során - melyet titkosan rögzítettek - Tóth János, az UD Zrt. ügyvezetője azt mondta Csányi Sándornak, az OTP elnökének: egyesek azt szeretnék, ha "Dávid Ibolyára keresnének terhelőket", mert "meg akarják szerezni az MDF-ben az első helyet" és ebben az akkori alelnök, Almássy Kornél "van benne". Az idézett beszélgetést rögzítő CD valamiként Dávid Ibolyához került, aki tavaly szeptemberben a legfőbb ügyész kiszivárgott levele szerint a lakásán lejátszotta tanácsadója, Somogyi Zoltán, a Political Capital akkori vezetője és politikustársa, Herényi Károly előtt. Később az MDF elnökségi és frakcióülésén is. (Arról az UD Zrt.-ről van szó, amely ellen a Nemzeti Nyomozó Iroda nem sokkal a Dávid-bejelentés után eljárást indított, számítógépeit lefoglalta.)

Ezt követően Herényi találkozott az MDF-elnök kihívója, Almássy Kornél tanácsadójával, Tombor Andrással, és átadta neki a CD leiratát. Csatolt egy szöveget, amely szerint Almássynak aznap délig választania kell. Vagy lemond parlamenti mandátumáról, MDF-tagságáról - vagy közzéteszik a felvételt. Tombor közölte, Almássy Kornél nem mond le.

Dávid felkereste Csányi Sándort (...), akinek bejelentette, nyilvánosságra hozza a felvételt, ha Almássy nem lép vissza. Az OTP-elnök felhívta Tóth Jánost, aki azt mondta: nem gyűjtöttek adatot a pártelnökről.

Miután Almássy nem mondott le, Dávid Ibolya sajtótájékoztatón mutatta be a CD-t. - "Még hogy az MDF jelentéktelen kis párt! Amikor valakik állítólag még kétmilliárdot sem sajnáltak volna, hogy megszerezzék, a hátamba döfjék a kötőtűt?!" - fogalmazott. Az elnök soron kívüli vizsgálatot kért a legfőbb ügyésztől, és az Nemzeti Nyomozó Irodához fordult. A Legfőbb Ügyészség - bűncselekményre utaló bizonyíték hiányára hivatkozva - a kérelmét elutasította, őt ellenben meggyanúsították.

Az UD Zrt.-ügy lényege még nem bomlott ki, de ettől függetlenül a történet sorra szedi áldozatait. Almássy Kornél politikai karrierje megtört tavaly szeptember 13-án, amikor is visszalépett az elnökjelöltségtől, és Dávid támogatására szólította fel az MDF-eseket. Később e különös döntését azzal indokolta, veszélyeztetve érezte gyermekeit, feleségét, különösen azt követően, hogy a vele szimpatizáló Balla György somogyi MDF-elnököt elrabolták.

Az UD Zrt. vagyonvédelmi cég - mellyel az OTP-elnöknek is üzleti kapcsolata volt - az ellene a Nemzeti Nyomozó Iroda által indított nyomozást követő hónapokban üzletileg megrendült. A Nemzetbiztonsági Hivatal egy sor bűncselekmény gyanújával (lőszerrel, személyes adatokkal való visszaélés stb.) tett feljelentést ellenük. Ezeket később az ügyészség nagyrészt megalapozatlannak minősítette. Nem utolsósorban emiatt nyáron a hivatal főigazgatója, Laborcz Sándor lemondott. Szilvássy György, a Gyurcsány-kormány titkosszolgálati minisztere is az UD Zrt.-ügy "áldozata" lett; az ügyészség meggyanúsította, mert a parlament nemzetbiztonsági bizottságának megküldte azt a bizonyos CD-t. Ellene jogosulatlan adatkezelés miatt Demeter Ervin, volt fideszes titokminiszter és Répássy Róbert Fidesz-frakcióigazgató tettek feljelentést.

Az UD Zrt., illetve a CD-ügy során hírbe hozott Almássy Kornél, Tombor András, Stumpf István cáfolt és perelt.

Somogyi Zoltán augusztus elején tudatta a HVG-ben, hogy lemond a Political Capital irányításáról, mert az MDF elnöke melletti tanácsadói szerepe összeférhetetlen a független elemző pozíciójával.

Egy év távlatából a CD-ügyről

Almássy Kornél: Magyarország az áldozat. "A ťCD-ügyŤ a Gyurcsány-kormány utolsó, kétségbeesett, de nagyon alaposan előkészített kísérlete volt a hatalom megtartására, amely a magyar demokratikus berendezkedést alapjaiban veszélyeztette. Hiszen ez volt az első eset arra, hogy a titkosszolgálatok direkten beavatkoznak a pártpolitikába. Mai ismereteink szerint három célpontja volt az ügynek: az OTP elnöke, akit ezzel az üggyel kapcsolatban próbáltak meg lejáratni, a Fidesz és annak meghatározó vezetői, akiket a szocialisták jó bolsevik szokás szerint olyan demokráciaellenes lépésekkel vádoltak meg, amit éppen maguk csináltak, és végül az MDF, ahol a tagság akarata ellenére kívánták hatalmon tartani a kormányzatot sokszor kisegítő Dávid Ibolyát.

Ezen ügy kapcsán áldozatnak érezheti magát Magyarországon mindenki, aki hisz a demokratikus alapértékekben, és azzal kell szembesüljön, hogy az országot egy ilyen eszközöket felhasználó kormány kormányozhatja."

Dávid Ibolya: A vasfüggöny még nem omlott le. "Nincs ma Európában demokrata politikus, aki egy ilyen esetben máshogy lépett volna fel, mint én. Egy jogi lépéssel átadtam az ügyet a Legfőbb Ügyészségnek, s egy politikai lépéssel nyilvánossághoz fordultam. De van olyan ország, ahol ebbe belebukott volna a fél Fidesz és a mögötte álló gazdasági hatalmasságok. Ilyen szempontból valószínűleg a vasfüggöny még nem omlott le, úgyhogy van még mit küzdeni azért, hogy annak nyugati oldalára kerüljünk.

Az a senki által nem vitatott valós CD-hanganyag magáért beszélt: politikai múlttal is rendelkező vállalkozó megbízást ad egy vagyonvédelmi cégnek terhelő adatok gyűjtésére abból a célból, hogy befolyásolja az MDF-en belüli elnökválasztási folyamatot, miközben megnevezi, hogy kik pénzelik az ügyet a háttérből, s ez szintén egy volt politikus, volt miniszter. Mindkettő a Fideszhez kötődik. Ehhez képest engem gyanúsítgat az ügyészség, nem azokat, akik egy demokráciában elfogadhatatlan módon léptek. De ennek a mérkőzésnek még nincs vége: nagy tábora van ugyanis még mindig a szabadságszerető, jogtisztelő, igazságot akaró Magyarországnak.

A CD-ügynek minden magyar demokrata áldozata, hiszen hasonló eset bármikor bárkivel megeshet, s kiderült, hogyan is dolgozik a Legfőbb Ügyészség valójában. Erről pedig arra lehet következtetni, hogy más ügyekben is csorbát szenvedhetett az igazságszolgáltatás, ami drámai képet fest elénk."

Somogyi Zoltán: ...Egyébként boldog ember vagyok. "Minősíthetetlen ügyészségi munka, egy politikusokkal szembeni információszerzésre is szerveződött magáncég hivatali megvédése, elfáradt és passzív közvélemény, középszerűnél rosszabb magyarországi állapotok. Ha valaki szabad és büszke országban szeretne élni, akkor most kell felemelnie a fejét és véleményt formálnia. Annyira vagyok a CD-ügy áldozata, mint amennyire más, hiszen itt élünk. Egyébként boldog ember vagyok, a körülöttem lévő dolgok működnek. Fantasztikus családom van, és kifejezetten jó vállalkozásaim. Egyben tanácsadója lehetek, sok mindenki más mellett, egy kiemelkedően bátor embernek, Dávid Ibolyának."

Dávid Ibolya 2008. szeptember 12-én mutatta be a CD-t
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.