Eredménytelen szembesítés a Zuschlag-perben

Baráth Etele, Csiha Judit és Baja Ferenc MSZP-s parlamenti képviselők meghallgatásával kezdődött meg kedden Kecskeméten a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon Zuschlag János és társai büntetőperének őszi tárgyalássorozata.

Baráth Etele, Csiha Judit és Baja Ferenc bírósági meghallgatása a Táncsics Alapítvány egyik 2006 januárjában kiírt, "Kapcsolat Közösségi Kommunikáció" elnevezésű pályázatával volt kapcsolatos. A pályázaton támogatási kérelmet nyújtott be két olyan civil szervezet is - az Y-Generáció Egyesület és a Szövetség a Modern Magyarországért Egyesület -, amely a vád szerint valós tevékenységet nem végzett, csak a támogatások megszerzésére alapították. A támogatás feltétele az volt, hogy a civil szervezeteknek be kell szerezniük a működési körzetükben induló MSZP-képviselőjelölt támogató aláírását. A vádirat szerint e két szervezet a Táncsics Alapítványtól a legutóbbi országgyűlési választások előtt elnyert 500-500 ezer forintot hamis számlákkal igazolta. A pénzt a zuglói körzetben indult Baráth Etele és Csiha Judit kampányára használták.

Baráth Etele a bíróságon tanúként azt mondta: soha nem foglalkozott kampányának finanszírozásával, tudomása szerint a költségeket a párttól a jelölteknek juttatott egymillió forintból fedezték, és az aktivisták társadalmi munkát végeztek. Kérdésre hozzátette: több szervezet fordult hozzá támogató aláírásért, de mielőtt a nevét adta volna ezekhez a pályázatokhoz, szóbeli tájékoztatást kért. Hangsúlyozta: nem tudott arról, hogy az Y-Generáció Egyesület által nyert pénzt a kampányára fordították. Arról sem, hogy kampányfőnökének, Kemecsei Árpádnak - ő a tizenötödrendű vádlott - köze lett volna ehhez a szervezethez.

Csiha Judit kijelentette: a zuglói ifjú szocialisták kérték meg, írjon ajánlást az egyik baloldali civil szervezet pályázatához, aztán már csak az újságokból értesült arról, hogy gond van a Szövetség a Modern Magyarországért Egyesület pályázatainak elszámolásával. Nem tudta, hogy az ajánlásával elnyert pénzt a kampányára használnák. Tudomása szerint a három-négy millió forintra becsült kampányköltségeit a központi pártkasszából és magánadományokból finanszírozták.

Kemecsei a per során már elismerte bűnösségét: a pályázati pénzt nem a kiírásnak megfelelően használta fel, az igényelt egymillió forintot pedig visszautalta a Táncsics Alapítványhoz.

Baja Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára - 2006 és 2008 közt a Táncsics Alapítvány kuratóriumi elnöke - azt mondta: nem jelentett politikai szempontból szűrést az, hogy a pályázathoz szükség volt a helyi képviselőjelölt ajánlására. (Lados István, a per másodrendű vádlottja korábban ennek az ellenkezőjét állította.) Baja szerint az ajánlás csak "bizonyos fokú előnyt" jelentett, afféle tájékozódási pontot, amely igazolta valamelyest a szervezet kötődését a baloldalisághoz. A cél az volt ezzel az ajánlási rendszerrel, hogy az ország minden pontjáról érkezzenek pályázatok - tette hozzá. Szerinte annak ellenére nem volt köze a választáshoz a pályázatnak, hogy a 2006-os kampány idején éppen annyi pályázatot fogadtak el, ahány választási körzet van. Hangsúlyozta: minden olyan állítás, amely szerint a pályázati kiírás célja az MSZP-s képviselők kampányának támogatása, valótlan és káros, mert az alapítvány mindig kínosan ügyelt a társadalmi célok és a pártpolitika különválasztására.

Baja Ferenc arról is szólt: a Kemecsei Árpád által visszafizetett egymillió forintot az alapítvány nem vette át, hanem visszautalta, ugyanis Kemecseivel sosem volt jogviszonyban a szervezet, és nem vele kötötték meg a támogatási szerződéseket. Az érintett két civil szervezettől bírósági úton követelik vissza a támogatást.

A bíró ezután szembesítette Baját Lados Istvánnal, aki korábban azt állította: 2006 februárjában részt vett egy Baja által tartott tájékoztatón, ahol elhangzott, hogy e pályázat célja az MSZP alapszervezeteinek pluszforráshoz juttatása, és senki ne aggódjon, hiszen minden pártnak van hasonló célból működő alapítványa. Baja határozottan visszautasította ezt. Azt mondta: ilyen kijelentések a találkozón nem hangzottak el.

Zuschlag Jánost és hét társát bűnszervezet tagjaként, különösen nagy értékre, folytatólagosan elkövetett csalással vádolják, további nyolc fő csalásért és bűnpártolásért áll a bíróság előtt.

Weiszenberger-ügy: az eljárás felfüggesztve

A Szegedi Ítélőtábla tegnap - a Legfelsőbb Bíróság döntéséig - felfüggesztette Weiszenberger László volt szocialista, kiskunhalasi városatya és kistérségi képviselő ügyében az eljárást. Mint ismert, Weiszenbergert vesztegetés és befolyással üzérkedés miatt első fokon öt év börtönbüntetésre ítélte a Bács-Kiskun Megyei Bíróság. A vádat egy rejtett kamerás felvétel alapozta meg, amelyen a képviselő vállalkozók előtt arról beszélt: visszatérítés fejében tud segíteni pályázati pénzek elnyerésében. Az ügyet először gyorsított eljárásban tárgyalták, de a bíró az ellentmondások miatt megkérdőjelezte a vallomás hitelességét, és rendes tárgyalásra utalta az ügyet. A bíró ugyanaz volt, mint a gyorsított eljárásban, ezért Weiszenberger védője azt indítványozta, hogy a másodfokon tárgyaló ítélőtábla függessze fel az eljárást. Az ítélőtábla az indítványt elutasította, de Weiszenberger védője ezt megfellebbezte, így arról az LB-nek kell döntenie. (Munkatársunktól)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.