Egyre vastagabb a BKV rendőrségi dossziéja

Lendületet kapott a BKV tanácsadói szerződései ügyében tavasz óta folyó rendőrségi nyomozás. A BRFK tájékoztatása szerint a tanácsadó cégek képviselőit tanúként már kihallgatták, az eljárás a BKV-dolgozók tanúkihallgatásával folytatódik.

Összesen tíz - 2008 szeptembere után kötött - tanácsadói szerződésről volt szó. Köztük két offshore cégnek adott megbízás is szerepel, a devizapiaci változások hatásainak, illetve a BKV hitelfelvételi lehetőségeinek elemezéséről húszmillió forint feletti díjazással.

A BRFK szerint a tanúkihallgatások során információ merült fel arról, hogy további tanácsadói kontraktusok megkötése is felveti a hűtlen kezelés megalapozott gyanúját, ezért a rendőrség 2003-ig visszamenőleg bekérette a vállalat által megkötött összes tanácsadói szerződés teljes dokumentációját. Ezt tegnap küldte el a rendőrségre a BKV, feljelentést is csatolva az anyaghoz, kérve, hogy büntetőjogi szempontból vizsgálják át.

A BKV felügyelőbizottsága tegnap tárgyalt arról a 96 volt és jelenlegi BKV-dolgozó juttatásairól és végkielégítéséről készült belső vizsgálati anyagról (a részletes lista a NOL-on olvasható - a szerk.), amely szerint a menedzserszerződéssel foglalkoztatottak általában milliós fizetésük és prémiumuk mellett több tízmilliós végkielégítést is kaptak. Lapunk úgy tudja, további végkielégítések ügyében is nyomozást rendelnek el.

Székely Gábor (SZDSZ), a BKV felügyelőbizottságának elnöke szerint sem az fb, sem az igazgatóság, sem a főváros nem tudott a menedzserszerződésekről, azok megkötése ugyanis a mindenkori vezérigazgató hatásköre. Az fb-elnök szerint a testület a hónap végére mind a 96 szerződést megvizsgálja, és addigra derülhet ki, azok közül melyek voltak aggályosak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.