Ma tárgyalnak a BKV százas listájáról

Ma tárgyalja a BKV felügyelő-bizottsága azt a nyolcvanoldalas belső ellenőrzési listát, amely a jelenleg is aktív, vagy a cégtől már távozott, menedzserszerződéssel rendelkező, illetve a tízmillió forint feletti végkielégítésben részesült dolgozók juttatásait vizsgálja 2003-ig visszamenőleg.

A lista 96 nevet tartalmaz, az első fejezetében két tucat volt menedzserszerződéssel foglalkoztatott vezetőét és juttatásaikat. E körben egy volt gazdasági vezérigazgató keresete az egyik legnagyobb: másfél éves munkaviszonya alatt, prémiumokkal és egyéb juttatásokkal 47,5 milliót keresett, végkielégítésként harmincmillióval távozott.

Az anyag 26, jelenleg is foglalkoztatott vezető menedzserszerződéseit is taglalja, ezek közt is gyakori a havi egymillió feletti fizetés és a többmilliós prémium. A mostani humánpolitikai igazgatóhelyettes például valamivel több mint egymilliós alapbére mellett évente nyolc-kilenc milliót kap, prémiumként. A mostani kommunikációs vezető, aki tavaly november közepén került a céghez, az év végén máris csaknem kétmillió forintos prémiumot vihetett haza, az idén pedig már több mint nyolcmillió forintot kapott.

A listán csaknem negyven olyan ember neve is szerepel, aki tízmillió forint feletti prémiumban részesült menedzserszerződés nélkül, jellemzően több évtizednyi munkaviszony után. Több mint tízmillióval búcsúzott közös megegyezés keretében a BKV-tól például egy titkárságvezető, alig kétéves munkaviszony után. Fél tucat BKV-s kft. vezetőjére is kitér a dokumentum, e körben is a havi félmilliós, prémiummal kiegészített fizetések voltak általánosak, egyikük három év munkaviszony után csaknem negyvenmillióval távozhatott.

Elkészültek a belső vizsgálati anyagok a BKV néhány vitatott tanácsadói szerződéséről is, ezekről is tárgyal a felügyelő- bizottság. Mint arról beszámoltunk, kilenc-kilenc milliót fizetett a közlekedési vállalat a Soda Reklám Kft.-nek egy-egy tanulmányért a kisföldalatti luxusmetróvá pozicionálásáról, illetve a sikló, a libegő és a fogaskerekű népszerűsítéséről. A vizsgálat szerint egyik esetben sem volt versenyeztetés, az elkészült anyagokra pedig nem volt szükség, azok "felhasználhatósága kérdéses". A BKV ez ügyben hűtlen kezelés miatt a rendőrségen tett feljelentést.

A GPS Capital nevű céggel kormányzati lobbizásra kötött, csaknem harmincmilliós megbízás alapján készült tanulmányok között a belső ellenőrzés szerint akadt hasznosítható, de ezeknek nem lelték nyomát a BKV-nál, azokat a tanácsadó cégtől kellett megszerezni, "hasznosításuk így nyilvánvalóan nem lehetett napirenden". Szabálytalanságokra bukkantak az ellenőrök a Kornusz Kft.-vel több mint ötvenmillió forint értékben válságkommunikációra kötött szerződések kapcsán is.

Hat évre visszamenőleg minden fővárosi cég és intézmény menedzsmenttel kapcsolatos munkaszerződéseinek átvilágítását javasolja a fővárosi MSZP, és ehhez az ellenék bevonásával egy munkabizottság felállítását kezdeményezi, majd az eredményeket 90 napon belül a Fővárosi Közgyűlés elé terjesztenék. A Fidesz jelezte, támogatja a javaslatot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.