Kövér László megfeddte a jobboldali szavazókat

Kövér László a jobboldal biztos szavazóitól példásabb hozzáállást tartott volna kívánatosnak - derült ki Békéscsabán, szombaton egy kisgazdagyűlésen. A Fidesz választmányi elnöke ledózeroltatná a Külügyminisztérium épületét. Kövér az országot vezető politikai elit kapcsán brigantikról, utolsó, útszéli bolsikról beszél.

Ha az a kétmillió ember, aki hoszszú évek óta a jobboldal biztos szavazójának számít, példásabban és jó keresztény módjára élt volna, akkor ma nem itt tartanánk - mondta hallgatóságát is meglepve szombaton a Kisgazda Polgári Egyesület és Kisgazda Polgári Szövetség országos gyűlésén, Békéscsabán Kövér László, a Fidesz- MPSZ választmányi elnöke. Hozzátette: nem szeretne lelkiismeret-furdalást okozni senkinek, és "rátolni" a felelősséget a kialakult helyzet miatt a szavazóikra, akiket amúgy az ország utolsó reményének nevezett.

Kövér szerint az utóbbi hét-nyolc évben háborús pusztítás folyt az országban. Kijelentette: nehezebb feladat lesz az ország újjáépítése, mint a második világháború után. A Fidesz választmányi elnöke bírálta a rendőrséget, a szerinte politikai célokra felhasznált Nemzetbiztonsági Hivatalt, a honvédséggel kapcsolatban pedig azt mondta: nem létező szervezetről nem tud beszélni.

- Külügyminisztérium látszólag van, de magyar külpolitika nincs - folytatta a választmányi elnök -, ezért a Külügyminisztérium épületét le kell dózerolni, fel kell szántani és sóval beszórni, ahogy történt az Karthágóval.

Kövér az országot jelenleg vezető politikai elitet bírálva azt mondta: ha "ezektől a brigantiktól, ezektől az utolsó útszéli bolsiktól megszabadulunk, akkor jön majd a munka neheze". Hozzátette: nem elég 2010-ben megszerezni a hatalmat, azt 2014-ben és 2018-ban is meg kell tartani, különben a jobboldal nem tudja elvégezni a munkáját.

A kisgazdagyűlésen a küldöttek egyhangúan felhatalmazták elnöküket, Turi-Kovács Bélát annak az együttműködési megállapodásnak a kidolgozására és aláírására, amelynek révén a következő választásokon a Fidesz-MPSZ kisgazdáiként indulhatnak a képviselői helyekért. Turi-Kovács a 2010 tavaszán megalakuló kormány legsürgetőbb feladatának egy új földtörvény elfogadását tartotta, amely megvédi a gazdákat - miként fogalmazott - "a külföldi karvalytőkétől". Turi-Kovács felszólította a kormányt, hogy hirdessen eladási moratóriumot a még meglévő állami földekre. A kisgazda- elnök a kormányváltás utáni elszámoltatást fölemlítve kijelentette: - Az nem megy, hogy a választások után kifosztóik - milliárdokkal a zsebükben - röhögnek majd az emberek szemébe. Hozzátette: az elszámoltatás csak a jog és a törvényesség keretein belül történhet.

Deutsch Tamás, a dél-alföldi térség fideszes EP-képviselője annak a reményének adott hangot, hogy a jobboldali szövetség jövő tavasszal nagyobb győzelmet arat, mint 1945-ben az FKGP, amely a voksok 57 százalékát szerezte meg.

Tudósítónk a gyűlés megkezdése előtt rövid beszélgetést folytatott Kövér Lászlóval, aki úgy fogalmazott: tavaly óta az ország helyzete romlott, egyetlen pozitívumot lehet csak említeni, azt, hogy egy évvel közelebb jutottunk a változáshoz. Arra a fölvetésre, hogy Orbán Viktor, a Fidesz pénteki nagygyűlésén arra szólította fel a kormányt, hogy álljon félre az útból, vagyis ne várjanak a választással 2010-ig, Kövér úgy reagált: megítélésük szerint ennek a kormánynak nem is lenne szabad hatalmon lennie, de ez a "baleset" mégis megtörtént. A Fidesz választmányi elnöke szerint az MSZP szempontjai szerint sem indokolható a hatalomhoz való ragaszkodás, mivel a szocialisták támogatottságában nem állt be fordulat, így - miközben nem tudnak az ország állapotában pozitív fordulatot elérni - saját jövőjüket is veszélyeztetik. (B. T.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.