Kapaszkodik a Ház

Csodálatos pillanatai lesznek a héten a parlamentnek. Emberemlékezet óta először tisztán, gipsz és sebhelyek - vagyis állványzat - nélkül nézhet vissza látogatóira.

A jól faragható, de a koszt szivacsként szívó, málladozásra hajlamos homokkövet évtizedes munkával a legérzékenyebb pontokon lecserélték. És ahogy rácsodálkozhatunk e politikai székesegyházra, rögtön szembeszökik, hogy nemhogy sokan lesznek a képviselők, mint azt ma szinte kötelező a nép barátainak felismerniük, de kevesen vannak így, 386-an ahhoz, hogy kitöltsék, amit kétszer 442 emberre építettek, egyébként is igen nagy jókedvvel, bőséggel, hiszen Kínán kívül nincs ennél nagyobb házuk sehol a képviselőknek. De persze most nem számokról, főként nem mennyiségről van szó. Másként, érdemben lötyög az épület az oda ideiglenesre bejelentett lakókon.

Az SZDSZ-nek van benn frakciója, de nincs mögötte párt.

Az MDF-ben még megvan a párt, de nincs már előtte frakció.

Az MSZP-nek van frakciója, amely szinte egymagában kormányképes, csak éppen nem az övé a kormány. Bajnai Gordon sem lehetne miniszterelnök e frakció nélkül, de kötelezően csak ezen a ponton találkoznak. Egyébként a Bajnai-kormánypárti politikusok előre aláírták, hogy mehet a program, az ellenzék előrebocsátotta, hogy az egésznek semmi értelme, csakis az ellenkezőjének. Nyomja ki-ki a maga gombját ingadozás nélkül.

A Fidesz addig vonulgatott ki, vette semmibe a parlamentet, míg jelentős esélye támadt arra, hogy nagy részét birtokba vegye, és teljessé tegye a Kossuth tér győzelmét a rajta álló épület fölött.

Egy esetleges 2010-es Fidesz-győzelem sem változtat sokat az erőviszonyok ezen aránypárján. A 2006 szeptemberétől a legális hatalom ellen kibontakozott ellenállást ugyanis a teljes ellenállás-mentesség válthatja fel. A Fidesz kormányzásának, de teljes "felnőtt korának" történetéből nem emlékszem olyan helyzetre, amelyben a pártvezetésnek komoly alulról jövő nyomást, kontrollt kellett volna elviselnie. Most lentről, a polgári körökből kiemelkedő új emberek jönnek. Aligha kell sokat szenvednie majd parlamenti ellensúlyuktól egy feltételezhető Orbán-kormánynak.

Érdemben tehát a csend költözik az elnevezésének eredete szerint is a beszédre (parler - franciául beszélni) hivatott épületbe. Ahol azonban nem akarnak egymással beszélni az emberek, ott valóban nincs szükség parlamentre. Ha van, az a végszükség. A biztosíték a legrosszabb ellen. Ez megvan.

Groteszk a helyzet: egy rabvilágban a még elérhető szabadság kreatív műhelye voltunk, s mára olyan ország lettünk, amely azzal kísérletezik, mennyit bír ki a demokrácia a demokrácia megvetéséből, az erőszak gesztusaiból, a gátlástalan korrupcióból, az állam meglopásából, s a meglopott piti bosszúiból. Ezek így nem a nyilvános politizálás és az erre szolgáló Ház legvidámabb napjai.

Igaz viszont, hogy a parlament nyolc épületszintje közül öt a föld alatt van. A Ház erősen kapaszkodik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.