Egyik legziláltabb ciklusát zárja a Ház

A választások előtti utolsó ülésszakra gyűlnek össze ma a parlamentbe a képviselők. A kormány "rendületlenül" folytatja a válságkezelést - számára és a szocialistáknak is a költségvetés elfogadása a központi kérdés. Ez meglesz. De sok a bizonytalanság.

Új házelnököt választanak ma a képviselők, mert Szili Katalin bejelentette, hogy a baloldal újjáépítése érdekében szeptemberben lemond posztjáról. Utódjául az MSZP Katona Béla frakcióvezető-helyettest jelölte. A 65 éves politikus 1990 óta képviselő. A következő ciklusban már nem jelölteti magát.

Az Országgyűlés ma határoz a képviselői költségtérítésekről szóló népszavazásról, amit Seres Mária kezdeményezett. A parlament áprilisban elrendelte a referendumot, de az AB új eljárás lefolytatására kötelezte a Házat, mert közben megszületett az ügyet szabályozó törvény. Így az Országgyűlés aligha rendeli el a népszavazást. Zárószavazás lesz az új polgári törvénykönyvről.

Mivel az MSZP-frakció lényegében támogatásáról biztosította a kormány költségvetési tervezetét, az ősz kérdése, hogy mely pontokon képes elérni a kormányjavaslat módosítását, s kik lesznek ennek a nyertesei.

Az SZDSZ magatartása néhány ponton nehezen kiszámítható. A frakcióvezető, Kóka János megbízatása december 5-én lejár. Retkes Attila pártelnök tájékoztatása szerint még nem tárgyaltak a témáról, így azt sem lehet tudni, hogy Kóka újraindul-e. Az SZDSZ elnöke szerint a frakció közjogi értelemben még létezik, de politikailag széttöredezett. Ez tény: a jelenleg 18 tagú képviselőcsoportból ugyanis öten tagjai az egy hónapja megalakult "pártkezdeményezésnek", a Szabadelvű Polgári Egyesületnek, ők önálló törvényjavaslatokkal is készülnek, de a frakció döntéseit is támogatni fogják. Három további frakciótag Szabadság és Szolidaritás "platformot" alapított; Pető Iván gyakorlatilag visszavonult, de ő is tagja marad a frakciónak. A frakcióra Retkesnek, illetve a pártvezetésnek alig van hatása.

Az ősz legfontosabb döntését, a költségvetés elfogadását illetően sem teljes az összhang a pártban, bár alapvetően Retkesék és Kókáék is támogatják a büdzsé tervezetét, leszámítva az önkormányzatokat és a közösségi közlekedést érintő megszorítások mértékét.

Az MDF frakció nélkül vág neki a választások előtti utolsó parlamenti ülésszaknak - Dávid Ibolyáék változatlanul a függetlenek soraiban politizálnak. Mivel az MSZP és az SZDSZ-es képviselők elegen vannak a 2010-es büdzsé megszavazásához, a demokrata fórumosok voksaira nincs feltétlenül szüksége a kormánynak. Az MDF számára brüsszeli "fronton" sem túl kedvező a politikai klíma - az Európai Néppárt (EPP) választmánya a múlt héten kezdeményezte az MDF tagságának felfüggesztését, illetve a Fórum kizárását, mivel Bokros Lajos az Európai Parlamentben annak ellenére a reformerek frakcióját választotta, hogy az MDF az EPP-hez tartozik.

A Fidesz már letett arról, hogy előre hozott választások legyenek - az őszi szezon alatt a párt a költségvetés ostorozására összpontosít. Orbán Viktor pénteken a Millenárison már felszólította a kormányt, hogy vonja vissza a 2010-es büdzsé tervezetét. A Fidesz elnöke reméli, hogy az önkormányzatok "ellenállásán" megbukik néhány "megszorítás". A Fidesz alternatív költségvetési javaslatot nem készít.

Nem lesz unalmas

A Bajnai-kormány számára az utolsó nagy erőpróba a 2010-es költségvetés elfogadása lesz - véli Juhász Attila. A Political Capital igazgatóhelyettese szerint nem lesz unalmas az őszi ülésszak. Igaz, nincs kockázat a büdzsé elfogadását illetően, noha a szocialistáknál belső vitákra adhat okot az önkormányzatok finanszírozása. Elképzelhető, hogy lesznek kiszavazások. A politikai elemző szerint minden megnyilatkozás egy irányba fog mutatni; tavasszal választások lesznek. Épp ezért a pártpolitika látványos lesz ősszel, kérdés például, hogy a parlament kiadja-e CD-ügyben Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi jogát, vagy feláll-e a romagyilkosságok hátterét vizsgáló bizottság. Mindenesetre az MSZP számára a tét az lesz, tud-e fordítani azon a helyzeten, hogy a "belső ügyek" miatt magára hagyta a választóit. A Fidesz számára pedig az, vajon a Bajnai-kormány végig tud-e vinni egy szigorú költségvetést. Egy leendő Fidesz-kormánynak nem mindegy, hogy a Bajnai-kormány a megszorítások nagy részét megteszi, így "tehermentesíti" őket. Kérdés, tud-e a Fidesz a jelenleginél hatékonyabb stratégiát kidolgozni a Jobbik erősödése ellen.

- Az ülésszak a kampányra való melegítés jegyében fog eltelni, ezért nem a törvényalkotás, hanem a pártpolitika, azon belül is a személyi döntések kerülnek a fókuszba. A jogalkotási munka a 2010-es költségvetés elfogadásával várhatóan véget ér - nyilatkozta lapunknak Mráz Ágoston Sámuel. A Nézőpont Intézet kutatási igazgatója szerint a politikai szezon "sarkalatos törvénye" a költségvetés, megszavazása csaknem biztos. Kérdéses, hogy az MSZP híres-hírhedt önkormányzati lobbija mit kér cserébe. A pártok háza táján sokkal fontosabb folyamatok zajlanak majd, mint a parlamentben. Most dől el, ki milyen stratégiával fut neki a következő kampánynak. A Fidesz számára a legvilágosabb a helyzet, fő törekvése a kormányellenes hangulat fenntartása. Ennek ellenkezője jellemzi az MSZP-t: ősszel dönteniük kell a kormányfőjelöltről és a hozzá illő kampánystratégiáról, a listákról, az uniós biztos személyéről úgy, hogy a párt választási vereségre készül - véli az elemző.

Mráz Ágoston Sámuel szerint a Jobbiknak egy "első számú" vezetőt kell választania, el kell döntenie, hogy Vona Gábor, Morvai Krisztina, vagy más irányítja a kampányt. Az MDF-nek már van nem hivatalos miniszterelnök-jelöltje Bokros Lajos személyében. Inkább Dávid Ibolya mentelmi ügye lehet meghatározó (a szocialisták kezében van a kiadást blokkoló egyharmad). Ősszel az MDF-nek választania kell az egyedüli megmérettetés, vagy a Magyar Bálint-féle egyesülettel közös indulás között. Egy választás humán- és anyagierőforrás-igénye miatt az utóbbi tűnik valószínűnek, s mintha a pártelnök legutóbbi cikkének szófordulata (Mi, konzervatívok és demokraták) is ezt sejtetné. Az LMP és az SZDSZ sorsáról a jelöltállítás dönt, amely mindkettőjük esetében nehézséget jelenthet. (Cs. I.)

A Parlament épülete megújult, de viharfelhők is gyülekeznek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.