A doktorokat tartják a legtöbbre

Anyagi szempontból a jogász, társadalmi szempontból az orvosi diplomát tartják a legmegbecsültebbnek a hallgatók - derült ki az Educatio Kht. júniusi felméréséből, amelynek során körülbelül nyolcezer hallgatót kérdeztek meg. A válaszadók közel fele gondolja anyagi szempontból kiemelkedőnek a jogi hivatás elismertségét. Az informatikai végzettséget a hallgatók 42, a műszaki mérnök oklevelet 40, a közgazdász diplomát 38 százalékuk szerint övezi komoly anyagi megbecsültség.

A hallgatók mindössze 26 százaléka tartja anyagilag megbecsültnek az orvosokat, ám ami a szakma társadalmi presztízsét illeti, az orvosok élen járnak. A hallgatók csaknem háromnegyede látja e szakma művelőit társadalmi szempontból a legmegbecsültebbnek, őket követik a jogászok 53 százalékkal. A természettudósok tízszázalékosra taksált társadalmi megbecsültsége szintén felülmúlja az anyagi elismertséget, ami a hallgatók értékelésében mindössze 1,6 százalékot kapott.

Az informatikus szakmával épp fordított a helyzet: bár sok hallgató szerint ez az egyik legjobban megfizetett diploma, a társadalmi presztízs szempontjából mindössze nyolc százalékuk tartotta elismerésre méltónak. A műszaki mérnök és a közgazdászszakma társadalmi presztízse a hallgatók szerint szintén alatta marad (20 százalék) anyagi megbecsültségének.

A középiskolai tanárok, az általános iskolai tanítók és a társadalomkutatók mindkét szempont alapján csupán néhány százalékot kaptak a hallgatóktól, akik azonban a társadalmi megbecsültségét mindhárom szakmának többre tartják, mint ami az anyagiakban kifejeződik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.